Wat is…
Rotstraal is een ontsteking en een proces van verval van de hoornige straal.
Oorzaak en behandeling….
Rotstraal is een degeneratie van de straal waarbij een stinkend ontstekingsvocht wordt gevormd. Het is een bacteriële infectie.
Paarden die veel op stal staan, hebben vaker last van rotstraal dan paarden die in wei staan. Andere oorzaken zijn het niet bijhouden en schoonmaken van de voeten, vuile stallen, slecht beslag en weinig of geen beweging waardoor de voeten niet optimaal kunnen werken.
Rotstraal komt vaker voor aan de voorvoeten dan aan de achtervoeten. Meestal wordt de hoorn vanuit de middelste straalgroeve ondermijnd. Zo kunnen ook de rest van de straal en de straallederhuid gemakkelijk worden ondermijnd.
Links: De scheuren op de ballen van de voet geven een uitbraak aan van de ontstoken straal. | Rechts: Voeten die altijd in de mest staan: een oorzaak van rotstraal. |
De oorzaken van rotstraal zijn nog steeds niet helemaal bekend. Rotstraal kan immers ook voorkomen bij paarden die wel iedere dag goed worden verzorgd. Rotstraal houdt ook verband met bepaalde hoefvormen.
Een nauwe voet zal minder hoefmechanisme hebben dan een brede voet.
In nauwe voeten, die minder uitzetten, zal het vuil vast blijven zitten. Dan is er dus meer kans op een ontsteking van de straal.
Ook kan rotstraal ontstaan door de bodem. Schors en houtsnippers die in de bodem zijn verwerkt, kunnen gemakkelijk in het straalkussen blijven steken en zo een ontsteking binnenbrengen.
We kunnen rotstraal ook zelf ontwikkelen door met een scherp voorwerp te diep in de straalgroeven te krabben. Door zo te krabben kunnen we de lederhuiden beschadigen en ongewild een bacterie binnenbrengen.
Omdat een bacterie zich het beste kan ontwikkelen in een donkere, zuurstofvrije en vochtige omgeving, kan het paard vlug last krijgen van rotstraal.
Rotstraal is vrij gemakkelijk te genezen, maar daar moet dan wel iedere dag aan worden gewerkt.
Bij de constatering van rotstraal zal de hoefsmid allereerst de straal netjes met een renet uitsnijden zodat overal een aansluiting van hoorn aanwezig is en geen enkel gedeelte achterblijft dat nog ontstoken is.
De stal moet schoon zijn zodat het paard niet in zijn eigen mest en urine staat (een straal kan namelijk niet tegen urine).
Voortaan mag niet meer met een scherp voorwerp te diep in de straalgroeven worden gekrabd en de stralen moeten iedere keer met water worden uitgespoten zodat op de diepere plaatsen zuurstof kan komen.
Nadien kunnen we de stralen bewerken met Egyptische zalf. Let op: we mogen er geen dikke lagen op smeren, want dan wordt de straal afgesloten van zuurstof en wordt rotstraal weer in de hand gewerkt. Ook kunnen we socatyl zalf gebruiken (een drogende, bacteriëndodende zalf). Middelen zoals deze moeten we ook weer niet te lang gebruiken omdat de straal daarvan te hard kan worden en zo zijn functie kan verliezen.(Een straalkussen behoort zacht en veerbaar te zijn.)
Het middel dat het meest wordt gebruikt is betadine. De straal wordt goed schoongespoten en moet vervolgens drogen. Dan insprayen met betadine. Dit middel is drogend en bacteriëndodend en kan gemakkelijk indringen op plaatsen waar men met teer niet bij kan.
Als we te maken hebben met een zeer ernstige rotstraal dan kunnen we gebruik maken van het middel formaline (Formaldehyde)
Dit middel is een giftige stof en zal de rotstaal (Bacterieen) grondig te lijf gaan.
Sucses bij deze behandeling is verzekerd!!
Wel zal men bij het gebruik hiervan handschoenen en een masker moeten gebruiken. Het middel mag maar kortstondig worden gebruikt daar de stralen hiervan zeer hard worden.
De behandeling (insmeren met een kwastje) zal twee keer per week gedurende twee weken moeten gebeuren.
Wel is van belang dat de straal grondig moet zijn schoongesneden.
Een bijna typische beeld van rotstraal is dat de ontsteking die onder en tussen het weefsel zit, uitbreekt in het achterste gedeelte van de hoef boven beide zijden van de verzenen.
Dit is voor de ontsteking de enige uitweg omdat de voet daar de grootste beweging maakt.
De gele lijnen geven de loop aan waar de ontsteking naar boven uitbreekt. Boven bij de kroonrand aangekomen kan deze ontsteking de hoornzoom verder ondermijnen.
Het gehele proces kan voor de voet geen kwaad, maar er zal wel een reactie plaatsvinden in de vorm van een weinig verdikte hoorn die het model heeft van de kroonrand en normaal zal afgroeien.
Links: de ontsteking zal uitbreken bij de bal en de bal losleggen. |
Beslag….
Een goed en ruim beslag is bij rotstraal altijd gewenst zodat het hoefmechanisme goed kan functioneren. Soms kan een betadine suikerverband uitkomst bieden. Uiteindelijk zal een gerichte verzorging en een goede hoefsmid u van dit probleem kunnen afhelpen.
Zie ook de lezing hoefverzorging….