Straal en wandlederhuid kanker

Straal en wandlederhuid kanker

Een paard werd ons aangeboden met een ernstige aandoening in de vorm van straalkanker en deze was doordat er een lange tijd niet goed was ingegrepen doorgegaan naar de zijwanden wat meestal resulteert naar euthanasie.

De eigenaar was al meer dan 2 jaar bezig met diverse dierenartsen met nog meer medicamenten.

Diverse hoefsmeden hadden er naar gekeken en zouden dit best kunnen behandelen.

De een wist het nog beter dan de ander maar het resultaat was nihil.

Het paard stond al meer dan twee jaar op stal voor al de behandelingen die hij kreeg maar helaas geen resultaat. Wel was de voet waarbij de straalkanker aanwezig was geheel gedeformeerd, hij was zeer hoog en steil geworden waardoor het paard de voet niet meer normaal kon plaatsen.

De andere voet was plat en doorgezakt omdat hij deze meer belastte.

Je vraagt je bij dit geval weer af of dat dierenartsen en hoefsmeden die het denken te weten het paard ongewenst aan het kwellen zijn of dat ze zomaar wat doen om geen klant te verliezen.

Er is immers altijd nog het verhaal “niets meer aan te doen laat maar afmaken”!

Tijdens het afnemen van het hoefijzer bleek dat de gehele mediale zij hoornwand los te zitten dus niet alleen de straal was aangetast maar ook de wandlederhuid, en dan is dit ook logisch voor de kreupelheid, iedere keer als de voet werd belast werd de wand naar buiten gedrukt om zo verder in te scheuren.

De voet werd bekapt en op stand gezet, dat wil zeggen de hoornschoen werd weer in de normale positie gebracht. Er werd meer dan 10 cm. Verzenwand weggenomen om weer een normale voetas te bereiken.

Eenmaal op stand gezet konden we verder de wandlederhuid en straallederhuid curetteren.

Wel moeten er rekening houden dat de voet beslagen moet worden en dat we daar ook rekening mee moeten houden met het wegnemen van hoornwanden

Allereerst wordt de voet met een ligatuur (breed elastiek) afgebonden om dat we onder totale bloedleegte willen werken anders hebben we geen goed overzicht en kunnen we de verschillende zieke en gezonde structuren niet herkennen.

Zonder deze ligatuur zou het paard kunnen doodbloeden.

(Curetteren betekend het wegsnijden van alle zieke delen van de hoef.)

Allereerst curetteren we de straallederhuid en de zieke zoollederhuid waarop de hoornige straal en hoornige zool groeit.

(lederhuiden zijn als het ware groeibodems waarop de hoornige cellen kunnen groeien om een straal en zool te vormen)

Daarna kwam de zijwand aan de beurt, vooraf konden we niet inschatten in hoeverre we zouden moeten gaan wilde we weer gezonde aanhechting op de wandlederhuid hebben.

Bij deze ernstige gevallen moet alles worden weggenomen, als we iets laten zitten hebben we grote kans op recidive.

Het hoefijzer kan onder de voet worden genageld en afgewerkt. Het hoefijzer moet zo zijn gemaakt dat we te allen tijde een goed overzicht hebben van de gemaakte wonden en kunnen dan ook gemakkelijk het herstelproces volgen.

De wond wordt bedekt met jodium kristallen (iodum) dit etsen de wond zodat deze ophoudt met bloeden.

Daarna gaat de gehele voet in een drukverband zodoende houden we de innerlijke delen op de plaats en kunnen dan ook niet uitpuilen.

Het paard wordt nauwkeurig in de gaten gehouden en krijgt ook medicatie tegen de ernstigste pijn.

Na 4 dagen hebben we een verbandwissel de wond zal totaal zijn dichtgebrand door de iodum kristallen. Dan volgt er een verbandwissel om de 2 dagen.

Bij het paard hebben we altijd een team van 3 mensen aanwezig die elk afzonderlijk bekijken en evalueren over de genezing en behandelingstactiek en het eventueel aanpassen daarvan.

Na enkele weken gaat er zich om de wond van de straallederhuid een witte rand vormen wat betekend dat de wond gaat sluiten. Bij de wandlederhuid is dit anders deze zal uitdrogen om vervolgens van bovenaf weer een hoorn naar beneden te laten afgroeien.

De plaats waar de hoornwandkanker heeft gezeten zullen de vleeslamellen nooit meer aangroeien wat betekend dat het gedeelte wat is gecuretteerd en fictieve (opvul) hoorn zal ontstaan die de functie van de wandlederhuid en de witte lijn gaat overnemen.

Nadat de hoornschoen zal zijn aangegroeid is van buitenaf niet meer te zien dat het paard ooit een probleem heeft gehad.

Het komt steeds meer voor dat wij dit soort paarden aangeboden krijgen die na diverse behandelingen door dierenartsen en hoefsmeden uitbehandeld zijn en er een diagnose word “aangeplakt“ laat maar afmaken er is niets aan te doen.

Wij hebben dan ook niet de gemakkelijkste weg te gaan maar de woorden “afmaken of inslapen” staat nu eenmaal niet in ons Hoofcare-woordenboek.

Jammer is het wel dat iedereen maar blijft slapen en uiteindelijk bij de woorden “inslapen of afmaken” ineens wakker wordt en de weg naar een professional ineens kan vinden.

Het kan ook zo zijn dat men op het verkeerde spoor wordt gezet want wij weten als geen ander dat als we de verhalen moeten geloven er overal wondermedicijnen te koop zijn, niet is minder waar men heeft mensen nodig die verstand hebben van dit soort zaken.

Het is door ons gemakkelijk geschreven en vinden door het enorme aanbod straalkanker-behandelingen normaal maar moeten u er wel op wijzen dat dit soort behandelingen alleen gedaan kunnen worden door uiterst vakbekwame specialisten dierenartsen en hoefsmeden die de voet door en door kunnen herkenen.