Straalkanker-gedeformeerde voet

Er werd een paard aangeboden dat door iedereen was opgegeven.
Door alle adviezen en behandelingen die op niets uitliepen, had ook de eigenares haar paard al opgegeven. Ze zag dat het iedere dag slechter ging.
Wij hebben haar verzocht om het dier toch nog door ons te laten bekijken.

Straalkanker-gedeformeerde voet  

 
links en midden:  De voet is geheel ingezakt doordat de sterkste gedeelten van de hoornschoen zijn weggehaald.
rechts: het model van de voet is door het verkeerd bekappen puntig geworden. De hoefsmid heeft een achterijzer gebruikt aan de voorvoet. Dit is ten zeerste af te raden omdat de voeten hierdoor van vorm veranderen.

De zoolvlakte met straal is geheel aangetast. Het hoefijzer is veel te kort gelegd (groene pijlen). De takken moeten tot de rode pijlen liggen willen zij de voet goed kunnen ondersteunen. Ook is goed te zien dat het een achterijzer is, dat dus niet past.

Een kaasachtige materie, die bij aanraking hevig kan gaan bloeden.

De wandlederhuid is geheel aangetast.

 

 

 

Allereerst wordt een team geformeerd dat de behandeling van dit paard zal begeleiden. Dit team bestaat uit:
2 dierenartsen, 2 leraar-hoefsmeden, 2 paraveterinairs / verzorgers / begeleiders.

Na veel overleg met dit team hebben wij besloten om deze patiënt te helpen.
Natuurlijk kunnen wij de genezing op geen enkele manier garanderen, juist omdat wij het “eindstation” zijn en iedereen het paard heeft opgegeven. Ook hebben we te maken met de natuur, die een handje zal moeten helpen.

Allereerst wordt de voet bekapt. Er wordt een hoefijzer aangepast met daarin een stalen plaat. Zodoende wordt een constante druk verkregen. Bovendien wordt het zo mogelijk om de voet te verbinden.

De straallederhuid, zoollederhuid en ballederhuid worden gecuretteerd.
Al deze lederhuiden zijn verantwoordelijk voor de vorming van de hoornzool, de hoornwand en de hoornige straal.

Bij dit paard hebben deze lederhuiden een explosieve celdeling. Zij moeten daarom geheel worden verwijderd.

Een zeer nauwkeurig werk. We moeten een duidelijk onderscheid maken tussen gezonde en zieke weefsels. De zijhoornwand wordt weggenomen, waarna de onderzijde van het hoefbeen zichtbaar wordt.

 

 

 

 

De zijwanden worden voor een deel weggenomen omdat de wandlederhuid ook daar was aangetast.
De ondervlakte van het hoefbeen is hier duidelijk te zien.

 

 

Het liefst behandelen we de paarden staande omdat we dan een beter zicht hebben op de werkzaamheden en omdat de voet meteen met een verbandijzer moet worden beslagen. Dit hoefijzer zal bestaan uit een breed ijzer met 3 lippen om verder uitzakken van de voet te voorkomen. Zodra het zieke weefsel is verwijderd, wordt een en ander nog nauwkeurig gecontroleerd.

De voeten worden onder totale bloedleegte behandeld om een juist beeld te krijgen van het verschil van weefsel. Zouden wij dit niet doen, dan zou het paard snel onnodig bloed verliezen en in feite kunnen “leeglopen”.

 

 

 

 

 

 

” Ellende komt nooit alleen”: we zullen niet alleen de rechtervoorvoet moeten behandelen, maar ook de linkervoorvoet en rechterachtervoet . Deze behandelingen vinden ook plaats onder totale bloedleegte en verdoving.

De wond wordt behandeld met jodiumkristallen om het bloeden te stelpen en de gehele wond te etsen.

 

 

 

 

 

 

De voet wordt door middel van dit beslag weer in zijn normale vorm gezet en blijft voorlopig zo staan totdat de wanden zich meer hebben hersteld.

Na 8 weken behandeling hebben we al veel resultaat. De wond herstelt zich en de gezonde lederhuiden beginnen te reageren en willen al over de wond “kruipen”.

 

 

 

 

 

 

 

Links het begin
Rechts  na 10 weken

Na 8 weken hebben we al een goed resultaat. De zoolvlakte is voor een groot gedeelte hersteld en heeft al gezond weefsel. Dat wil nog niet zeggen dat we er al zijn; we hebben nog veel te doen.

 

 

 

 

 

 

Na 10 weken heeft de voet zich vrij goed hersteld, maar we moesten toch in de linker-zijdelingse straalgroeve ingrijpen omdat de genezing in dat deel niet ver genoeg gevorderd was.
Meestal willen we een blijvende reactie (dus ook genezing), maar als deze achterblijft, wordt meteen ingegrepen om een recidive (terugkeren van de kanker)  te voorkomen.

De voet is voor de rest opgeschoond en nauwkeurig gecontroleerd.

 

 

 

 

 

Tussen de twee zwarte pijlen krijgen we een hoornafgroei die veel steiler, maar ook normaal is voor deze voet.
Een bewijs dat de voet niet zo groot behoort te zijn, maar door alle verkeerde behandelingen is uitgezakt.

We zij  al een redelijk eind met de bewerking van de voet, als eerste hebben we de voet zeer veel steiler gekregen en kunnen nu niet meer zien dat het in het begin een uitgezakte voet was.

Het verzorgen van de voet gaat ieder dag door, ook tijdens de vakantie hebben we extra mensen ingeschakeld om er voor te zorgen dat we niet uit het oog zouden verliezen.
De controle over dit paard blijft gehandhaafd.

 

 

 

 

 

 

Deze foto laat zien dat we al een zeer grote opbouw van het verzengedeelte hebben, ook zien we dat er al een gezonde hoornontwikkeling hebben van de kroonlederhuid.

Het beslag is inmiddels weer aangepast en kunnen nu al een groot gedeelte van de straal belasten omdat we a een gezonde straal en zool hebben zonder recidive (terugkeer van straalkanker)

Toch hebben we nog een lange weg te gaan. Wat we willen is zo snel mogelijk een gezonde verzengedeelte ontwikkelen om daar het volgende hoefbeslag aan vast te kunnen zetten.

 

Nu hebben we nog alleen een stuk van 10 cm hoornwand aan de voorzijde  waaraan we het hoefijzer  bevestigd hebben.
Om deze huidige situatie te verkrijgen hebben we met ons team verschillende problemen moeten oplossen maar zijn  er tot nog toe in geslaagd.  Natuurlijk moeten we wel in de gaten houden dat wij  het opnemen tegen en dat de natuur soms sterker blijkt te zijn maar tot nu toe zijn wij de natuur de baas!

Het paard Hilde begint ons al knap door te krijgen als wij hem moeten bekijken vraagt hij eerst om een pepermuntje (liefst 5) want daar doet hij alles voor, ook word hij al een beetje eigengereid.  Dit is voor ons team een aanmoediging om door te gaan wat zeker voor dit paard niet gemakkelijk is.