Straalkanker aan een voet

aan een voet. Straalkanker aan een voet.

W at is…

Straalkanker is een hoeflederhuidontsteking met een zeer speciaal karakter die gepaard gaat met veel woekering van de ontstoken straallederhuid. Deze vorm van kanker treft men vooral aan in de straallederhuid   (vandaar de naam straalkanker), maar kan zich uitbreiden naar de ballederhuid, steunsellederhuid, zoollederhuid en , in zeer ernstige gevallen , de wandlederhuid. In verband daarmee spreken we liever van hoefkanker.

Hoefkanker is een ontstekingsproces in de straallederhuid, ballederhuid en zoollederhuid (en de eventueel omliggende gedeelten van hoeflederhuid) met een woekering in de kiemlaag. De kiemlaag produceert een abnormaal zacht en kazig hoorn waarin gemakkelijk verval optreedt en waarin zich door bacteriën later (secundair) ontstekingsprocessen ontwikkelen met veel ontbindingsproducten. Het geheel kenmerkt zich altijd door een woekering of zwelling.

De stralen zullen bij het bewerken zeer vlug overmatig bloeden .
Evenals bij rotstraal is de oorzaak van dit proces niet bekend.

Hoewel een wezenlijk verschil bestaat tussen r otstraal (primair een vervalspro c es) en s traalkanker (primair een woekeringproc e s) is het in sommige gevallen niet zo gemakkelijk om de beide processen van elkaar te onderscheiden. 

Het is duidelijk een hardnekkig proces dat zich soms explosief ontwikkelt en moeilijk te stuiten is. De straalkanker is moeilijk te genezen, hoewel we hieraan vaak een goede prognose verbinden.  

Oo rzaak en behandeling….

Een paard werd aangeboden waarbij al lang geëxperimenteerd was met het behandelen van rotstraal.
Niemand had enig idee dat dit wel eens een ernstige vorm van straalkanker zou kunnen zijn. Vele mensen hadden hun oordeel gegeven over dit probleem, de eigenaar kreeg ook heel veel zalfjes met natuurlijk verhalen die nog mooier waren dan het probleem zelf.
na enige tijd geprobeerd te hebben kwam geen resultaat
De eigenaar vertrouwde het maar niets en zo kregen wij dit probleem aangeboden.

Zoals je kunt zien is het een stinkende ontstoken massa van explosieve hoorn.

De zool is voor 3/4 gedeelte verdwenen, daarvoor in de plaats was een zwamachtig weefsel zichtbaar dat bij aanraking bloedde.
De straal was ook al verdwenen en had zich ook een zacht stinkend weefsel ontwikkeld.

Zo te zien zou je denken dat dit paard kreupel zou moeten lopen, maar dat is nu juist het mooie van de natuur bij een straalkanker loopt een paard nooit kreupel, behalve als er veel ontstekingen op de zieke zool en straallederhuid aanwezig zijn.

Hierdoor is de ziekte bij de paarden die worden aangeboden, bijna altijd in een ver gevorderd stadium. De behandeling ervan wordt daardoor aanzienlijk moeilijker.

 

De achterzijde van de voet was de explosieve ontwikkeling van de straal goed zichtbaar.
 

Het paard is al enige tijd drachtig dus moest overwogen worden of de ongeborene niet veel schade zou ondervinden van de eventuele behandeling juist omdat er nogal wat medicamenten gebruikt gaan worden.

 

 

 

 

 

 

De stralen worden zodanig gecuretteerd   dat we er zeker van zijn dat alle zieke kiemen zijn verwijderd. Alles gebeurt onder bloedleegte. Dat wil zeggen dat de ondervoet tijdelijk wordt afgesloten van bloedtoevoer.

 

Het woekerende weefsel wordt geheel verwijderd. (Foto Midden) Duidelijk is te zien dat niet alleen het een woekerend weefsel aanwezig is maar dat het ook nog ernstig ontstoken is.

 

 

(Links) De voet is geheel gecuretteerd van slechte weefsels (inclusief de zoollederhuid) en is gereed voor behandeling.

De   stralen met zool worden bedekt met jodiumkristallen (iodum). Deze hebben een agressieve, etsende werking en zorgen ervoor dat alle cellen worden gedood.

 


Na een tijd zal de overgebleven lederhuid (zool of straallederhuid)  langzaam over het   gecuretteerde straal en zool kruipen, om zo het straal kussen en zool weer te voorzien van een hoornconstructie waarmee de straal en zool zijn originele vorm terugkrijgt .

 

 

 

 

 

Na 4 maanden is de voet in staat geweest een gezonde hoorn te ontwikkelen.

 

 

Deze voet heeft wel een hoornconstructie maar de straal heeft dezelfde constructie als de zool.

Deze straal zal zich na een tijd weer ontplooien als een gezond straalweefsel, krachtig en veerbaar.

 

Ondanks dit ernstig probleem staat er nu toch een gezond veulen op de wereld.