Rap

Wat is….
Rap is een irritatie aan de hoornzoom en kroonlederhuid, gelegen op de kroonrand.

 Oorzaak en behandeling….

 c3 Rap komt vooral voor bij paarden die lange tijd op stal worden gehouden en wier voeten dagelijks veelvuldig worden verzorgd.Door het veelvuldig poetsen van de hoef met harde borstels (staalborstel) en door het overmatig gebruik van vetten en zalven kan een irritatie van de hoornzoom optreden (onder de beharing). De zoom met kroonlederhuid  wordt door al deze middelen zelfs geblisterd.
Boven deze hoornzoom staan de haren iets overeind en is de opperhuid geïrriteerd.
Deze irritatie kan leiden tot een ontsteking van de hoornzoom met daaronder de kroonlederhuid en, aan de achterzijde van de voet, de ballederhuid. Door de ontsteking van de hoornzoom, kroonlederhuid en ballederhuid ontstaat de productie van een abnormaal schilferig hoorn met scheurtjes en kloofjes

c2

De hoorngroei wordt hierdoor niet beïnvloed, maar doordat de kroonlederhuid is aangetast, ontstaat een ruw oppervlak dat niet meer glad wordt, wat bij een normaal afgroeiende hoornwand wel het geval is.
Ernstige complicaties komen vrijwel niet voor, maar  paarden kunnen op den duur wel een “opgeblazen” en pijnlijke kroonrand krijgen.
De behandeling van deze rap is eenvoudig: men moet het insmeren van de kroonrand en de hoornwand met zalven en scherpe middelen staken. De voeten moeten iedere dag met water en een zachte (groene) zeep gewassen worden.
We kunnen voor de geïrriteerde huid het beste zuivere vaseline of zwitsal babyzalf gebruiken, die na het wassen licht kan worden ingemasseerd. (vooral niet te veel en geen dikke laag) 

 

 c1 foto links: Na het opwerken van de hoornschoen kan men de horizontale en verticale scheurtjes herkennen. Deze zullen zich blijven ontwikkelen, maar worden minder zodra een tijd lang niets aan de kroonrand wordt gedaan.Beslag..
Er wordt een ruim beslag gelegd, zodat de voeten optimaal kunnen functioneren. Het verwijderen en opschonen van de wand is mogelijk.