Geïnfecteerde toonscheur

Wat is….
Een toonscheur is een onderbreking van de hoornwand aan de voorzijde van de voet.
De scheuren worden ingedeeld naar de plaats waar ze zich bevinden. Deze scheuren kunnen verschillende uitwerkingen hebben.

Oorzaak en behandeling….

 

e1 e2

 

Een gewoon scheurtje in de teen van de hoornschoen kan een groot gevolg hebben en tot een ernstige kreupelheid leiden. In dit geval zien we dat de witte (gele) lijn iets is verdikt en teruggedrongen. Het model van de witte lijn is iets naar binnen gegaan.
Deze gevallen duiden meestal op een ernstig probleem in de hoornschoen.

 

e3 e4

 

De wand wordt gedeeltelijk verwijderd. De wandlederhuid is geïnfecteerd
en zal verder gecuretteerd moeten worden.

 

e5 e6

 

Achter de hoornwand op de lederhuid bevindt zich een brede gele wandlederhuid. We kunnen een hoefnagel achter de hoornwand naar boven inbrengen omdat daar de hoornwand door de infectie is losgemaakt.
Om verwarring te voorkomen: deze situatie is geen losse wand.  De ontsteking heeft wel een gedeelte, 2 tot 3 cm, van de vleesplaatjes en hoornplaatjes losgemaakt.

De ontsteking zal verder moeten worden schoongemaakt tot aan de kroonrand.

 

De kroonrand moet worden schoongemaakt opdat zich weer een gezonde hoornstructuur kan ontwikkelen. De nieuwe hoornwand zal tweemaal zo dik worden als normaal omdat de kroonlederhuid geïrriteerd is geraakt.
Deze sterke ontwikkeling kunnen we goed gebruiken om de schoen zo sterk mogelijk te houden. De kroonrand zal dan niet naar beneden uitzakken.
Binnen enkele maanden zal de kroonrand weer een normale groei hebben.

e7

 

Beslag….
De zoom en de kroonrand worden schoongemaakt en de voet wordt beslagen met een balkijzer. Dit is een voorijzer met tussen de beide takken een balk om te voorkomen dat de teen tijdens het scheef belasten een beweging krijgt die pijn zal opwekken.
De frictie (beweging van het hoefijzer) wordt hiermee opgelost.