Zijwandscheur

Wat is….
De naam zegt het al: een scheur in de zijwand. Deze scheuren kunnen oppervlakkig zijn, maar ook perforerend (door de hoornwand heen).
Scheuren op deze plaats geven meer problemen dan bijvoorbeeld scheuren in de teen van de schoen, omdat de zijwanden veel meer bewegen (hoefmechanisme).

Oorzaak en behandeling….

 

c1 c2

 Zijwandscheuren hoeven niet ernstig te zijn, maar moeten wel goed gecontroleerd worden.

De hoornschoen kan door een beschadiging op de kroonrand van model veranderen, wat tot gevolg kan hebben dat de afgroei van de hoornpijpjes ook verandert. Zo kan een oppervlakkige scheur ontstaan, die evenwel bij het bekappen van de voeten door de hoefsmid gemakkelijk kan worden weggenomen.

c3

Zijwandscheuren kunnen ook perforerend zijn (door de wand heen). Dit kan het gevolg zijn van een trauma aan de kroonrand. Paarden kunnen hierdoor erg kreupel gaan doordat de wanden van elkaar bewegen en steeds gaan bloeden.

c4

Zijwandscheuren hoeven niet altijd tot problemen te leiden indien de hoornpijpjes in de hoornwand goed aan elkaar vastzitten.
Door een ernstige draadwond ligt bij deze voet de kroonrand, dus ook de kiemlaag
(oorsprong van de hoornschoen), niet op zijn originele plaats maar een paar centimeter daarboven. Deze verkeerd liggende kiemlaag heeft gewoon weer hoornpijpjes aangemaakt en de hoornwand zit redelijk goed
aan elkaar.
Aan deze situatie wordt niets gedaan omdat de kroonrand niet meer verlegd kan worden.
De hoornschoen heeft wel twee scheuren, maar deze zijn niet perforerend en worden niet dun gevijld omdat dan de schoen verzwakt. De voet krijgt een normaal ruim hoefijzer.

 

c5 c6

Een voet die bestaat uit 3 delen, de hoornschoen blijft netjes afgroeien en veranderd niet.
Bij deze problemen word niets aan de wand gedaan, wel word het beslag als preventie aangepast.

 

Niet alle zijwandscheuren zijn onschuldig, deze is perforerend. Het achterste gedeelte zit los en zal deze naar boven drukken(zwarte pijl)  De kroonrand  zal hierdoor niet  meer in staat zijn een gezonde hoornproductie te vormen en in een rechte lijn kunnen groeien (verschil van hoogte witte pijl en gele pijl).

c7

Een zijwandscheur die bij de draagrand begint, heeft ook een oorzaak.
Als we deze voet goed bekijken, zien we dat de wand in de bovenzijde door een kroonrandbeschadiging een kleine deuk heeft opgelopen; het achterste kwartiergedeelte wordt door de bodemdruk meer naar buiten gedrukt.
Door de bodemdruk wordt deze scheur voor de voet een probleem: dit stuk van de wand heeft geen functie meer en de rest van de voet zal het gewicht van het paard moeten dragen.
Een ruim en lang beslag is zeker een uitkomst.

beslag….
Beslag kan de hoornschoen beschermen. Een hoefbeslag met zijlippen is af te raden. Wel is het mogelijk om een voet met een zijwandscheur tijdelijk op “rust” te zetten door een beslag met 3 lippen.