Verzendwand-scheur

Wat is….
Verzenwandscheuren zijn de ernstigste scheuren die in een paardenvoet kunnen voorkomen omdat in de verzenen de meeste beweging plaatsvindt.

Oorzaak en behandeling….

Verzenwandscheuren kunnen oppervlakkig zijn, maar verworden meestal tot perforerende scheuren (door de gehele hoornwand).
Het is de ernstigste vorm van hoornscheur.
Het gedeelte achter de scheur beweegt steeds door de beweging van de voet (hoefmechanisme). Dat zorgt ervoor dat de lederhuid ontstoken raakt.
Laat men de verzenwandscheur zitten, dan is de kans op genezing minimaal.

 

d1 d2


Heeft men te maken met een perforerende verzenwandscheur, dan kan dit gedeelte vrij worden gelegd van dracht (links) zodat het gedeelte achter de scheur geen werking meer heeft.
Het hoefbeslag moet dan wel voorzien zijn van een lichte balk zodat ook de frictie van het hoefijzer wordt weggenomen.
Mocht een perforerende verzenwandscheur kreupelheid geven, dan heeft men geen keuze: het losse gedeelte moet worden verwijderd en het paard moet zo worden beslagen dat dit gedeelte wordt beschermd tegen de druk van de bodem.

 

d3 d4

Een verzenwandscheur kan ook worden behandeld zonder de gehele verzenwand te verwijderen. De verzenwand wordt dan gefixeerd met een kunststof Equitane hoofrestore©.
De perforerende verzenwandscheur mag bij deze behandeling niet geïnfecteerd zijn op de wandlederhuid.
Allereerst moet de voet worden beslagen met een Belgisch balkijzer; het verzengedeelte moet 1cm vrij komen te liggen van het hoefijzer. 

 

De kroonrand wordt gecuretteerd zodat een gezonde aaneengesloten lederhuid ontstaat. Let wel, deze operatie moet zeer nauwkeurig worden uitgevoerd. We moeten er immers zeker van zijn dat een volledige wand terugkomt.

De hoorwand wordt gereinigd en zeer ruw gemaakt.

d5 d6

 

Het hoefijzer wordt op de verzentak, de plaats waar het verzengedeelte normaal op het ijzer rust, nog dunner en breder ingesmeed zodat we er zeker van kunnen zijn dat de voet geen kans krijgt om dit gedeelte te belasten.

Het ijzer wordt met schuurlinnen heel glad gemaakt.

d7 d8

 

Vervolgens wordt de Equitane Hoofrestore© aangebracht. Eerst wordt op de vlakte van het hoefijzer een dun stukje nylon gelegd opdat de Equitane Hoofrestore© niet op het hoefijzer gaat vastzitten en de voet nog op het ijzer kan bewegen.

De Equitane Hoofrestore© is na ongeveer 5 minuten uitgehard en wordt dan netjes glad afgewerkt.

 

Na enkele maanden heeft de kroonrand zich hersteld. Hij geeft weer een normale afgroei. Wel zal de voet opnieuw en op dezelfde manier worden behandeld.
Deze manier van behandelen is veel prettiger voor het paard, maar heeft wel het nadeel dat het paard niet in de wei mag en niet getraind kan worden

Na enkele malen beslag zal de hoornschoen weer in een gezonde staat verkeren.

 

d9 d10

 

Het is van belang ervoor te blijven zorgen dat de verzenwand niet op dracht komt totdat de gehele wand weer is aangegroeid.

 

Beslag….
Het hoefbeslag voor verzenwandscheuren is voor ieder paard anders. Ondanks het probleem zal het hoefbeslag ruim en lang moeten zijn.
Voordat men deze problemen gaat behandelen, is het van belang het paard te laten lopen om te zien hoe het de voet wil belasten. Daarmee kan dan bij het leggen van beslag rekening worden gehouden. Het paard moet de voet altijd vlak op de grond kunnen zetten (vlak optreden). Het beslag zal meestal bestaan uit een Belgisch balkijzer om de frictie uit het ijzer te halen.