Toonwandscheur

toonwandscheur

Wat is….
Een toonwandscheur kan een oppervlakkige scheur of een perforerende scheur zijn. De naam geeft alleen de plaats aan waar de scheur zich bevindt.

Oorzaak en behandeling….
De naam toonwandscheur of teenwandscheur geeft de plaats aan waar de scheur zich bevindt.
Meestal zijn deze scheuren niet zo ernstig omdat de beweging van de hoornschoen in de teen het minst is. Op deze plaats zijn de scheuren eenvoudig te bewerken.

b1

De oorzaak van een teenwandscheur kan een beschadiging zijn van de kroonrand of een irritatie van de kiemlaag (oorsprong hoornwand). Deze irritatie kan het gevolg zijn van het slaan tegen harde voorwerpen of balken bij het springen.
De kwaliteit van de hoornpijpjes kan ook een rol spelen.
Deze hoornscheuren zijn eenvoudig te verwijderen door de desbetreffende plaats dun te raspen. Wel wordt zo de oorzaak niet weggenomen.
Wil men ook de oorzaak wegnemen, dan zal men de kroonrand moeten curetteren en deze moedwillig moeten irriteren zodat extra hoornproductie ontstaat.
Deze behandeling moet zeer nauwkeurig en voorzichtig plaatsvinden omdat de hoornproductie anders ophoudt.

b2 Een oppervlakkige teenwandscheur geeft meestal geen problemen, maar men moet er wel voor zorgen dat de voeten op tijd door een hoefsmid worden bekapt en behandeld.
b3 b4

Door verwaarlozing van de voeten kunnen gemakkelijk draagwandscheuren in de teen ontstaan omdat de wanden uit elkaar zakken  en in de teen scheuren.
Zodra de teen scheurt, wordt de wand van de wandlederhuid afgetrokken en kan een hoefontsteking ontstaan waardoor het paard kreupel kan gaan.
Zodra in dit gebied een ontsteking is ontstaan, is de kans groot dat zich gelijktijdig een schimmel ontwikkelt. Deze schimmel, genaamd White Line Disease, kan de gehele teenwand los leggen. Bij de schoongemaakte lederhuid (rechts) is duidelijk een geelachtige kleur te zien, wat betekent dat er een ontsteking heeft gezeten. De hoornwand wordt zeer nauwkeurig gecuretteerd totdat er rondom in de wand weer een gezonde aanhechting is.
Deze scheuren moeten dus goed verwijderd worden om grotere problemen te voorkomen.

b5 Jammer genoeg worden nog veel hoornwandscheuren bewerkt met een horizontale inkeping. Hierdoor wordt de wand alleen maar zwakker en zal de scheur sneller naar boven gaan.
Varianten van inkepingen en gaatjes branden komen ook voor, maar zij zijn alle niet effectief.

 

Twee verschillende toonwandscheuren met een verschillende oorzaak.

b6 b7

Een toonwandscheur als gevolg van een ontsteking (de scheur ligt in het verlengde van de hoornpijpjes).

b8 b9

Een toonwandscheur als gevolg van een ontsteking met een schimmel (de scheur verloopt golvend en niet in het verlengde van de hoornpijpjes).

 

b10 b12

Tegenwoordig worden veel scheuren met een kram vastgezet maar scheuren hebben allemaal een onderliggende oorzaak.
Door dit soort bewerking word eigenlijk bewezen dat de hoefsmid niet weet waar hij mee bezig is.
Deze scheur scheurt boven de kram dapper verder, hier ontbreekt een duidelijke diagnose!

 

Beslag….
Teenscheuren die bewerkt zijn, kunnen tijdelijk worden beslagen met een Voor-teenscheur-ijzer. (omdat er gaan plaats is voor een teenlip) Dit ijzer heeft 2 teenlippen die ervoor zorgen dat de hoornwand wordt ondersteund.

Het hoefbeslag aan de voorvoeten met dubbele lippen moet altijd worden vermeden daar het hoefmechanisme word belemmerd en de hoorwand hierdoor stuk gaat.