Doorlopende-scheuren

Doorlopende-scheuren

Wat is….
Doorlopende hoornwandscheuren zijn meestal oppervlakkig, maar kunnen ook geïnfecteerd zijn (zie geïnfecteerde hoornwandscheuren). De hoornwandscheur ontstaat meestal door een kroonrandbeschadiging. 

Oorzaak en behandeling….

c1

Doorlopende hoornwandscheuren zijn meestal het gevolg van een beschadiging van de kroonrand. De productie van de hoornwand wordt onderbroken.
De verbinding tussen de hoornpijpjes wordt verbroken; daardoor ontstaat een scheur die niet zomaar verdwijnt of weggroeit.
De gevolgen van deze scheuren zijn niet ernstig omdat de scheuren op een plaats zitten waar de hoornschoen weinig beweegt.
Doordat deze scheuren iets uitdrogen, lijkt de wand uiteen te gaan.

De scheuren kunnen worden behandeld door de teenwand dun te raspen. Het losse gedeelte wordt weggenomen totdat we een gezonde aanhechting van de hoornpijpjes vinden. Wel wordt op deze manier de teenwand verzwakt.   
Een betere en afdoende manier is om de scheur boven in het kroonrandgedeelte weg te frezen. Dit vereist wel enige kennis van de anatomie van de hoornschoen. Neemt men immers te veel weg, dan wordt geen hoornwand meer ontwikkeld.

c2

Bij oudere paarden kunnen veel doorlopende scheuren ontstaan.

c3

De oorzaak van deze scheuren is het verdwijnen van de tussenhoornstof van de hoornpijpjes  (de hoornstof die de pijpjes bij elkaar houdt ). Waarschijnlijk is dit het gevolg van de inwerking van UV-stralen.
Deze scheuren zijn niet ernstig.

 

 

Beslag….
Het zal niet nodig zijn om voeten met doorlopende hoornwandscheuren vast te zetten met dubbele lippen omdat de scheuren meestal oppervlakkig zijn. Een goed ruim beslag is hierbij aanbevolen.