Holle wand

 

Holle wand

Wat is…
Een holle hoornwand komt niet zo vaak meer voor. Het is een onderbreking van de inwendige hoornwand.

Oorzaak en behandeling….

Een holle wand wordt veroorzaakt door het loslaten en vervallen van de hoornpijpjes van de hoornwand.  De hoornschoen ontstaat bij de kiemlaag (a). Deze kiemlaag zorgt ervoor dat de hoorn (2 – 3)  in de vorm van ronde pijpjes afgroeit langs de lederhuid van het hoefbeen (4).
Deze hoornpijpjes zijn met elkaar verbonden door de tussenhoornstof.
De hoornwand bestaat uit 2 verschillende soorten hoornpijpjes: dikke (2) en dunne (3).

holle wand

1. Zoomlederhuid
2. Eerste laag hoornwand. 3. Tweede laag
4. Wandlederhuid
5. Holle wand
6.Witte lijn
7.hoornzool
A. Hoefbeen
B. Kroonbeen
C. Straalbeen
D. Diepe buigpees met als aanhechting onder de achtervlakte van het hoefbeen

 

Een holle wand is een probleem dat we nog maar zelden zien. Het kwam voornamelijk voor bij paarden die dagenlang moesten werken op een harde bodem. De voeten van deze paarden waren bijna altijd droog en hard. Dat was op de een of andere manier de aanleiding voor het ontstaan van een holle wand.
De hoornpijpjes met de tussenhoornstof raken in verval; er ontstaat een holte in de hoornwand.(Dit is goed te horen als men met een voorwerp op de hoornwand tikt.)  De gehele losse oppervlakte van de hoornwand wordt verwijderd en de omgeving wordt schoongemaakt om zodoende weer een gezonde wand te laten afgroeien. De voeten kunnen ’s nachts  in een nat verband worden gewikkeld om de elasticiteit te bevorderen.

De holle wand kan tot boven in de kroonlederhuid (a) losgaan, wat een ontsteking kan veroorzaken. Hiervan worden de paarden kreupel, maar dit is goed te verhelpen.

Beslag….
Paarden met een holle wand kunnen het beste beslagen worden met een balkijzer. Deze aandoening vraagt om een kundig hoefsmid omdat deze paarden langdurig moeten worden begeleid.