Vele problemen komen voor in een paardenvoet maar een ontsteking in de gehele hoornschoen is bijna het pijnlijkste wat er bestaat.
wat is er aan de hand?
Een paard of pony kan hoefbevangen worden waarbij de lamellen ontsteken en het hoefbeen roteert van de hoornwand.
In het geval van deze hoefbevangenheid is het een zeer ernstige aandoening te noemen waarbij de kansen van slagen gerelateerd zijn aande verzorging, voeren en hoefbehandeling,
In het geval van deze pony vindt er in de voet een ontsteking plaats waarbij niet alleen de lamellen van de teen ontstoken zijn maar de gehele schoen ontstoken is.
Hierbij is geen enkel aanwijzing van een hoefbevangenheid terwijl het dezelfde symptomen kent, het achterover staan met de beide voeten naar voor.
Wat voor verschillen kent en totaal ontstoken hoornschoen in vergelijk met hoefbevangenheid?
Het begint meestal met een ontsteking die ondanks dat hij ernstig kreupel staat niet te vinden blijkt. Wel heeft de voet een enorme polsslag. Vervolgens gaat men een medicatie van pijnstillers en antibiotica toepassen die deze ontsteking (bacterie) alleen maar rustig houd om vervolgens de lamellen nog meer inwendig te ontsteken.
Deze medicatie zal steeds minder werken voor het paard totdat er een uitbraak van pus komt in de kroonrand. Te zien is dat er een horizontaal scheurtje komt op de kroonrand. hieruit zal pus blijven vloeien.
De kroonrand zal nu nog niet in staat zijn op te drogen om vervolgens een nieuwe schoen aan te maken.
Omdat de gehele hoornschoen ontstoken is zal deze ontsteking niet allemaal op een plaats uitbreken daar dit te maken heeft met de lamellen die vertikaal rondom en naast elkaar in de hoornschoen opgesloten zitten.
Elke ontstoken lamel zal uiteindelijk de richting aannemen recht naar boven wat dan aangeeft dat de gehele kroonrand openbreekt.
Na een tijd als de kroonrand uitdroogt en de ontsteking zijn weg uit de schoen heeft gevonden zal de kroonlederhuid nieuwe hoornpijpjes aanmaken die vervolgens weer een hoornschoen zullen vormen.
Deze tijd kan best langdurig zijn en het paard zal dan ook meer blijven liggen omdat er zich geen steun (ophanging) meer in de huidige schoen bevind.
Na een tijd zal de hoornschoen weer ontwikkeld worden maar dan ook veel breder en dikker dan de oorspronkelijke hoornschoen.
ook zal de natuur zo vlug mogelijk een nieuwe hoornschoen ontwikkelen en deze kan best 2 maal zo snel aankomen als normaal.
Als de voet wordt opgekapt kunnen wen bepalen wat precies de oorzaak was van deze kreupelheid. Onder de zool zit een grote opening wat betekend dat daar de ontsteking zich in het rond heeft gewroet.
bij het verder bekappen van de voet zien we dan ook de de gehele zoolvlakte was ontstoken. |
De voet word weer op de normale stand gezet (voetas).
Doordat de de nieuwe aankomende (rode pijl) hoornschoen dikker is zal hij voor het paard ook meer steun kunne geven en zal het paard vlugger en goed kunnen functioneren.
Wel is het van het grootste belang de groei goed te blijven volgen en paard op tijd te laten bekappen.
Na 3 maanden heeft de hoornschoen het goed gedaan en hebben we de dikte van de nieuwe hoorn afgroei met de kroonrand evenwijdig laten lopen dit om geen deformatie te verkrijgen van de gehele schoen en stand.
De kroonrand zal nu weer een normale en gezonde afgroei geven.