HoornScheuren ….schroeven en plakken

 

Plaatjes schroeven op hoornschoen  

Hoornschoenen kunnen op allerlei manieren scheuren gaan vertonen. Men zal zich eerst afvragen waarom de hoornschoen scheurt. Dit komt vaak door de behandeling van de hoornschoen, maar ook verwaarlozing, slecht bekappen, een verkeerde stand van de voetas, het slecht modelleren van de hoornschoen of het beslag kan de voet een probleem geven.  Ook kunnen indringende steentjes of vuil in de wand, schimmelinfecties, uitgebroken ontstekingen langs de kroonrand, losse of holle wanden, hoornzuilen, beschadigingen van buitenaf, enz., grote problemen veroorzaken die zich kunnen uiten in zomaar een scheurtje.

plaatj1

Een voorbeeld van een verkeerde diagnose is deze voet.  Deze zijwandscheur ging bij het berijden van het paard steeds open en bloedde bij de kroonrand. De hoefsmid heeft daarop besloten om op de hoornwand  een stalen plaatje  te schroeven om de scheur zo te stabiliseren. De scheur zou zo niet verder naar boven gaan en herstellen, zodat weer een normale hoorngroei kon plaatsvinden.

Onder de voet was geen balk tussen de beide takken van het hoefijzer gelast om zodoende de beweging van het hoefijzer te elimineren en de voet geheel te stabiliseren.  Dit wordt normaliter wel gedaan om de beweging van de hoefijzertakken bij de eenzijdige druk (wanneer het paard in de wending gaat en drukt op de binnen- of buitenhelft van de voet waar de scheur zit) te voorkomen.

plaatj2

Nu rijst de vraag: waarom scheurt hij verder? Men moet natuurlijk de oorzaak weten voordat tot behandeling kan worden overgegaan, maar dit schijnt in de praktijk veelal problemen te geven.   Meermalen zien wij voeten waarin scheuren zitten. Daarbij zijn vaak alle middelen gebruikt om de scheuren te verhelpen. Meestal eindigt dit in nog grotere problemen, met kreupelheden tot gevolg.

Waarom? Het antwoord geven is gemakkelijker dan het probleem oplossen: er is geen goede diagnose gesteld of men weet niet wat te doen.   De oorzaak van de scheur bij dit paard is een hoefontsteking die in de witte lijn is begonnen en naar boven is gegaan.

Deze inwendige ontsteking van een wandlederhuidplaatje, die traumatisch was geworden (blijvend ontstoken), had tot gevolg dat de hoornwand iedere keer openklapte, waardoor bij de kroonrand geen genezing meer kon plaatsvinden.

plaatj3

Het meest doeltreffende bij deze traumatische scheuren is het ontstoken gedeelte geheel verwijderen, zodat de hoornschoen weer normaal kan afgroeien.
Doordat dit ene lederhuidplaatje bleef ontsteken, kon geen genezing plaatsvinden. De hoornwand kon door deze scheur blijven bewegen, waardoor de kroonrand  bij het bewegen van de voet geregeld ging bloeden.
Dit is goed te zien op de foto aan de gele kleur op de lederhuid (1).

De lederhuid diep in de hoornschoen moet een witte kleur hebben. Is deze geelkleurig, dan betekent dat er een ontsteking van de hoorn en vleesplaatjes aanwezig is. Dit trauma heeft er ook voor gezorgd dat de afgroei van de hoornpijpjes niet recht naar beneden afgroeide, maar in een bocht (2).

De gescheurde hoornwand wordt geheel weggenomen en opgefrist. Is de scheur tot aan de kroonrand doorgegaan, dan worden de kroonlederhuid en de zoomlederhuid nauwkeurig schoongemaakt, zodat een gezonde ontwikkeling van nieuw hoorn kan plaatsvinden. Dit doen we om de zoom een prikkeling te geven, om een actieve en dikkere hoorn te verkrijgen in dat gebied. Wel moet worden gezegd dat dit een zeer gevaarlijk curettage is omdat, als we te ver door de lederhuid gaan, we geen hoornontwikkeling meer verkrijgen. De achterzijde van de verzenen wordt dun gemaakt om zoveel mogelijk elasticiteit te bewerkstelligen. Ook wordt het gedeelte hoornwand dat is verwijderd,  geheel vrijgelegd van dracht op het hoefijzer. De voet wordt een paar dagen in een betadineverband gezet.
Zie ook:KROONRANDSCHEUREN

Na deze behandeling heeft dit paard een verplichte vakantie tot het volgende beslag

plaatj6 plaatj5  plaatj4

Na +/- 10 weken zien we dat alles perfect is verlopen en dat ook de hoornschoen boven de rode pijlen zijn normale model terugkrijgt. De extra hoornverdikking laat zien dat het prikkelen van de zoomlederhuid effect heeft gehad (witte pijl).  Deze verdikking laten we natuurlijk zitten. Het is een extra versterking van de hoornschoen en het voorkomt het uitzakken van de hoornwand. Wanneer de hoornschoen verder is afgegroeid, kan normaal beslag worden toegepast, maar het beslag heeft nog wel een balk, totdat de hoornschoen zich volledig heeft hersteld.

plaatj7

Er zijn veel opties. Deze scheur is beplakt met een kunststof plaatje. De behandeling zal ook voor dit paard worden zoals boven staat beschreven.