Dressuurpaard Zodelia… leven of dood?

10805648_709414749166472_1012291259931601594_nDressuurpaard Merrie   Flemmingh x d-day   M2

Het paard zodelia werd bij ons aangeboden met een probleemvoet en een diagnose dat het beste voor het paard was om hem in te laten slapen…

 

 

Eerst het verslag van de eigenaar….

Twee jaar geleden is er schimmel in de hoef ontdekt van ons paard Zodelia. Onze hoefsmid heeft de plek van de schimmel open gekapt en behandeld. De schimmel was niet meer zichtbaar en de hoef is volledig aangegroeid. De hoefsmid van toen was er van overtuigd dat hij alles onder controle had. Het ging eventjes goed. Maar daarna..

Het begon met vorige jaar zomer. Ons dressuurpaard Zodelia was af en toe kreupel. We zijn met haar naar de kliniek geweest. ( Februari 2013 )  Die hebben foto’s gemaakt en daaraan kon je zien dat er lucht tussen de wanden van de hoef zat. Dit komt doordat de schimmel infectie in de hoef ( die er dus een jaar geleden zat en niet goed is behandeld.) Dit was gaan ontsteken. De hoefsmid van de kliniek heeft de hoef uitgekapt van onderen en vertelde dat we het open gekapte deel langere tijd moesten behandelen met imaverol om de schimmel te doden.

Toen de hoefsmid vertelde dat de schimmel gedood was, heeft hij het gat opgevuld met componenten en zo de hoef weer dicht laten groeien. Het ging een stuk beter met ons paard, klinisch gezien. Af en toe nog wel gevoelig na een bezoek aan de hoefsmid. Maar dat hoorde erbij werd ons verteld.

Toen de hoef bijna was dicht gegroeid kwamen wij op een dag bij haar en was ze stok kreupel. Ze wou geen pas meer verzetten en had erg veel pijn. De hoefsmid + dierenarts opbelt en die zijn gekomen. De hoefsmid dacht dat het een vernageling was en heeft het ijzer eronder weg gehaald. Verder heeft ze pijnstilling gekregen. Toen werd het alleen maar erger. Zodelia kreeg koorts en lag steeds meer op de grond. (ondanks de pijnstilling) Dierenartsen wouden afwachten omdat het röntgenapparaat niet aanwezig was. Op dezelfde dag hebben we geëist om een Röntgenfoto. Ons paard had zoveel pijn. Dit konden we niet laten wachten! We wilden weten wat er aan de hand was. Toen zijn we die dag na een andere kliniek gegaan om daar de röntgenfoto’s te laten maken. Daarop was weinig te zien. Alleen maakte de dierenarts zich zorgen over een zwarte punt op de foto dat vlak bij het hoefbeen zat. Dit zou nog wel eens een ”hoefzweer” kunnen zijn dacht de hoefsmid.

Omdat de hoefsmid het niet aandurfde om de zogenaamde hoefzweer los te snijden i.v.m. dichte aanwezigheid van het hoefbeen, hebben ze er verband om gedaan en laten weken. Na 1 a 2 dagen kwam er wel prut uit de kroonrand.

Toen het röntgenapparaat na een paar dagen wel aanwezig was, is er besloten om opnieuw een foto te laten maken bij dierenkliniek. Op die foto was duidelijk meer te zien dan alleen een hoefzweer… Wat de hoefsmid van de kliniek beweerde. Haar hoef was van binnen één grote rotzooi! Het hoefbeen was los geraakt van de hoef. Het puntje van de hoefbeen ligt open in een holle ruimte en daar zit de ontsteking. Het hoefbeen was ook ontstoken. ( oktober 2013 )

Luinstra, Zodelia2 Luinstra, Zodelia

De dierenkliniek belde ons op dat ze niet zo goed nieuws voor ons hadden. Het was zo erg gesteld met Zodelia dat we haar maar beter konden laten inslapen. We konden nog wel een operatie doen van bij 2000 euro. Maar de kans van slagen was maar 40 % werd ons verteld. Hierbij wilden ze het gebied dat ontstoken is loshalen en schoonmaken. Dit vanaf de kroonrand. En de vraag was of het helemaal weer hersteld kon worden. Want dat wisten ze niet.

We waren erg verbaast over het nieuws en het kwam dus ook hard aan. Bijna 9 maanden hebben we er vertrouwen in gehad dat het goed zou komen met ons paard. Dit vertelde de hoefsmid ons ook. Maar ondertussen werd het van binnen alleen maar erger en erger. De wanden raakten los en alles was weggerot door de schimmel, die er volgens de smid niet meer zou zitten. Ze wisten niet wat ze hier nog meer aan konden doen. We hadden nog een paar dagen  tijd om te bedenken wat we wilden. Een peper dure operatie of direct in laten slapen. We konden dit niet geloven… Erg veel verdriet omdat we misschien ons paardje niet meer konden laten leven. Maar daar in tegen hadden we ook veel woede. Hoe heeft het zolang kunnen gebeuren dat Zodelia niet meer gered kon worden! Waarom heeft hij niks gezien of gedaan…

In die dagen hebben we bij verschillende dierenartsen een second opinion gevraagd maar allemaal negatief.  Ook heb ik een mail  gestuurd met röntgen foto’s naar Hoofcare met het hele verhaal over mijn paard.

Rob van Nassau belde ons dezelfde avond laat nog op. Ze konden ons aan de telefoon precies vertellen hoe ons paard liep en wat er aan de hand was. Overal had hij een verklaring voor. Hij vertelde ons letterlijk. ‘’Ik denk ik bel direct voor dat jullie domme fouten gaan maken’’

We waren totaal verbaast en zonder twijfelen hebben we een afspraak gemaakt bij Hoofcare. ( oktober 2013 ) Toen we daar aankwamen bleek het nog erger te zijn dan verwacht. de gebroeders van Hoofcare waren niet te spreken over wat deze hoefsmid dit paard allemaal had aangedaan. Hoe heeft het zover kunnen komen.

Het is voor ons een eind weg. Met de trailer doe je er zo bijna 3 uur over maar voor het leven van ons paard was het ons waard.
Daar aangekomen waren de hoefsmeden en veeartsen aanwezig Na enig overleg zijn ze direct begonnen met de behandeling en is de pijnstilling is gestopt omdat Rob het liefste zonder pijnstillers werkt omdat pijnstillers de problemen verdoezeld.
Zodelia heeft een week op  dierenhospitaal Visdonk in Roosendaal gestaan waar ze alle aandacht kreeg die ze nodig had. Na de behandeling liep ze al veel beter maar Zodelia moest van Rob een week blijven  om haar  goed in de gaten gehouden. Omdat we een eind weg wonen, belde de dierenarts van  Dierenhospitaal Visdonk ons elke dag op. Elke dag had hij veel informatie over Zodelia. Dit was erg fijn. Op afstand ben je 10368218_710740235700590_1206344352732295805_ntoch erg erbij betrokken. Zo voelde het.

Toen we Zodelia weer mee naar huis mochten waren we allemaal erg blij. Toen is het revalideren begonnen. We hebben netjes een schema mee gekregen waar we ons aan moesten houden. Zodelia deed het erg goed. Je zag haar met de week opknappen. Doordat ze zoveel pijn heeft gehad was ze helemaal opgetrokken en afgevallen.    Langzaam aan is ze steeds meer gaan bewegen en ze is nooit meer aan de pijnstillers geweest. Met alle voorzichtigheid zijn we het schema gaan volgen.

Nu zitten we alweer in december 2014. Ondertussen is Zodelia al 11 maanden onder behandeling bij Hoofcare. Elke keer zie je dat ze erg opknapt. Niet alleen van buitenaf maar ook van binnen in de hoef houden ze haar goed in de gaten. De mannen van Hoofcare zien alles en hebben erg veel kennis. Wat ons paard erg hard nodig heeft en na lang klungelen van verschillende hoefsmeden.
We zijn blij dat ze nu eindelijk in goede handen is! Dit heeft ze dan ook dik verdiend!!


VERSLAG HOOFCARE

Wij kregen het paard Zidolia met een ernstige White line disease wat betekend
dat de gehele hoornwand was geïnfecteerd met een agressieve schimmel die ervoor zorgde dat de hoornschoen geen verbinding meer Luinstra, Zodelia2had met het hoefbeen.

volgens de röntgenopname bleek dat er door de verkeerde behandelingen een ontsteking in de kroonrand aanwezig was waardoor het paard ernstig 24-10-13 (9)kreupel was geworden.

Ook blijkt dat door deze loslating van de hoonschoen met hoefbeen het hoefbeen is gekanteld wat ongeveer hetzelfde is als bij een hoefbevangenheid

We hebben de hoornschoen NIET verwijderd maar schoongemaakt…

 

Doordat we de hoornwand niet weghalen zorgen we er voor dat de (losse) hoornschoen verband blijven geven zodat we  het paard kunnen beslaan met ons Hoofcare break-over beslag, waarbij we ervoor moeten zorgen dat  we de hoornwanden  blijven belasten en de hoornzool een drukvermindering krijgt.

24-10-13 (14)

30-01-14 (2)

Na enkele malen beslaan zien we dat de hoornschoen zich gaat herstellen op deze foto zien we dat de hoornschoen (boven de 24-10-13 (15)groeiring) hersteld of beter gezegd zijn originele vorm aanneemt .  Onder de groeiring zit de hoonschoen nog niet vast aan het hoefbeen.

 

Wel is het van belang dat de eigenaar van het paard de eisen van de hoefsmid opvolgt om zo tot een resultaat te komen.

Er is voor Zodelia nog een lange weg te gaan, maar we hebben zeer goede resultaten voor dit paard.

20-08-14 (1)

 

 

op 20-08-2014  We zijn inmiddels weer een jaar verder en zien dat de voet zich goed heeft hersteld.

 

 

 

DSC_0059DSC_0061

de behandeling op 18-12-1014

20-08-14 (4)je ziet nu dat de hoornschoen de vorm en model van de kroonrand heeft aangenomen maar we zijn er nog steeds niet omdat er nog stukken hoornwand ontbreken. De onderste groeiring in de voet is op ongeveer 4 cm nog verwijderd van de bodem.

 

 

 

DSC_0062

een 14 maanden verder zien we dat het zeker mogelijk is een schoen te herstellen. In de hoornschoen kunnen we duidelijk aflezen wat de voet heeft moeten doorstaan om weer gezond te kunnen worden.

paard luinstra