White Line disease

White line disease

Wat is….
White line disease of witte lijn ziekte is een plotselinge afbraak van de witte lijn of hoornwand. In erge gevallen kan dit resulteren in een gehele of gedee ltelijke lo sse wand. De oorzaak is een schimmel die samenwerkt met een bacterie, die overal in de stallen voorkomt.
White line disease komt niet alleen in de witte lijn voor, maar in alle gedeeltes van de hoornwand en begint altijd onder aan de hoornschoen.

De naam White line disease is eigenlijk verkeerd gekozen omdat hij alleen de plaats aanduidt. Bovendien is het geen ziekte van de witte lijn, maar een gevolg van een bacterie en schimmel.

Een hoorwand kan geheel zijn aangetast; daarbij is de schimmel niet alleen in de witte lijn aanwezig (zoals de foto boven toont; de oorzaak van een losse wand) maar verpulvert de schimmel de gehele wand.

<<<<de verticale lichtere delen in de wand: tekenen van afbraak

<<<zodra de wand wordt aangeraakt, vallen de stukken eraf

Oorzaak en behandeling….
White line disease is meestal een nachtmerrie voor de hoefsmeden. Het is een probleem dat de laatste jaren steeds vaker voorkomt. Hiertegen is nog geen middel gevonden dat zonder de hoornwanden te beschadigen voldoende resultaat geeft.
In alle gevallen van White line disease zijn minstens een zeer agressieve bacterie aanwezig en een agressieve schimmel.
De bacteriën en schimmels werken in de beslotenheid van de hoefwand  in een symbiotische relatie. Dit betekent dat ze zelfstandig leven, maar toch een voordeel hebben van elkaars aanwezigheid.
Elk organisme breekt de hoef op een verschillende manier af, terwijl ze elkaar van metabolieten voorzien. Een schimmel kan heterotroof zijn  en zich voeden met niet levend organisch materiaal (saprofyten) of, als een parasiet, zich voeden van een levende gastheer.
Schimmels raken diep geworteld in de hoornwand en scheiden een draadachtige substantie af, genaamd hypen, die voedingsstoffen opneemt, zoals de wortels van een plant.

Bacteriën vermenigvuldigen zich sneller door celdeling, maar schimmels produceren sporen die veel verder gaan en moeilijker te elimineren zijn.

Dit probleem begint meestal bij een scheurtje of een onregelmatigheid in de witte lijn, of in een gaatje van de hoefnagel.
De witte lijn is heel zacht en dus een ideale plaats voor het begin van een ontsteking. Is deze eenmaal ontstaan, dan kan er meteen een schimmel zijn, die zich overal schuil houdt.

LINKS: een scheurtje in de hoornwand en daarachter een beginnende ontsteking; daarnaast is de schimmel al aanwezig

RECHTS: het scheurtje en ontsteking met schimmel zijn verwijderd.

In het teengedeelte is een scheurtje in de hoornwand ontstaan door een hoefontsteking (pododermatitis). Bij deze hoefontsteking is de schimmel al aanwezig (witte structuur), zoals op de foto goed te zien is.  Deze schimmel komt dus niet alleen in de witte lijn voor, maar ook in de buitenste hoornwand. Deze schimmel ontwikkelt zich met sporen, duidelijk zichtbaar op verschillende plaatsen in deze hoornwand.
De hoornwand en witte lijn die zijn aangetast, kunnen we met een nagel wegkrabben. Het is een verpulverde, vetachtige substantie die besmettelijk kan zijn voor mensen.

       Schimmels gedijen goed in een warme, vochtige, donkere en zuurstofarme omgeving.

 

Een behandeling van White line disease als oorzaak van een hoefontsteking….

Scheuren in de hoornschoen zijn niet normaal.
Een scheur kan niet zomaar ontstaan. Verkeerde krachten spelen een rol of er zijn problemen.
Meestal lopen hoornscheuren met de hoornpijpjes recht naar boven. In dit geval verloopt het scheurtje golvend: een typisch beeld van een schimmel met een bacterie.
Deze scheuren kunnen ook een gevolg zijn van het niet voldoende besnijden van de hoornschoen, bijvoorbeeld bij te lange tenen. Omdat we in dit geval te maken hebben met White line disease, zullen deze scheuren worden verwijderd. Dit is nodig omdat de schimmel uit zijn element moet worden gehaald om te worden geëlimineerd.
Hoefbeslag met dubbele lippen, aangebracht met het doel om de voet en zodoende ook de scheuren bij elkaar te houden, is onzinnig omdat we dan nog steeds niets aan het probleem doen.
Ook zijn er nog veel hoefsmeden die gaatjes in de wanden branden of horizontale strepen of gleuven trekken. Door deze bewerkingen wordt het de scheur alleen maar makkelijker gemaakt om verder te gaan, omdat deze plaatsen worden verzwakt. Dit is dus af te raden.

Na het verwijderen van de teenwand zien we het eigenlijke probleem, zoals dat standaard bij White line disease voorkomt.
Rode pijl: op deze plaats heeft een ontsteking gezeten. De lederhuid is donkergeel en glad. Boven deze ontsteking heeft de schimmel (zwarte pijl) zijn vernielende werkzaamheden voortgezet. De schimmel kan door de sporen de wand veel verder en breder losmaken.
De schimmelplaats wordt zorgvuldig schoongemaakt. Daarbij wordt de hoornwand gecuretteerd  totdat een gezonde aanhechting aanwezig  is tussen de hoornwand en de wandlederhuid.
(Bij deze behandeling zitten we erg dicht bij het adernet, zoals te zien is op beide zijden van het gecuretteerde gedeelte.)

Zodra we alles zorgvuldig hebben schoongemaakt, hebben we een hoornschoen die uit twee delen bestaat. Deze voeten worden daarom tijdelijk beslagen met een voorijzer met zijlippen, zodat de hoornschoen niet verder kan verbreden.
De wond kan zo gemakkelijk worden behandeld en goed worden schoongemaakt met schimmeldodende middelen zoals Imaverol en honing.
Belangrijk bij deze bewerking is dat gemakkelijk zuurstof bij de schimmel kan; zodoende kan deze worden geëlimineerd.

NIEUW… . In meer dan 6 jaar hebben wij  in samenwerking met diverse mensen een programma opgezet voor het genezen van de White line disease, de schimmel die altijd schuilt achter het grote probleem bij de paardenvoet.
Wij ontdekten dat we de schimmel konden doden met honing. In de honing zit het werkzame bestanddeel propolis.
In deze 6 jaar hebben we veel paarden behandeld, en met succes. Daarbij zij vermeld dat ieder paard een andere behandeling kreeg en dat niet iedere behandeling met elkaar kon worden vergeleken.
Het is niet juist om de hoornwand in alle gevallen te verwijderen. We moesten er immers altijd voor zorgen dat het paard bleef lopen, terwijl we de agressieve schimmel toch moesten behandelen. Jammer genoeg wordt de White line disease bij het ontstaan niet goed opgemerkt. We proberen zoveel mogelijk informatie te verstekken omtrent deze doorbraak.

Bekijk ook de pagina die enige uitleg geeft over de honing…. Nectar wordt honing

 

Na ongeveer een half jaar, wanneer de hoornschoen weer gezond en aangegroeid is, moeten we de voeten met een normaal voorijzer beslaan om weer een normaal en gezond hoefmechanisme te krijgen in de voeten.
Wel zal de hoefsmid zorgvuldig moeten blijven controleren op een eventuele recidive.

 

Behandeling van een losse wand met als oorzaak  een schimmel…. 

White line disease kan tot een ernstige kreupelheid leiden. De schimmel kan de hoornwanden geheel los leggen van de hoeflederhuid.
Links: de gehele zijwand van de hoornschoen ligt los. Tussen de hoornwand en lederhuid kunnen we een kapmes steken (tot aan rode lijn).

Dat de schimmel al een geruime tijd aanwezig is, zien we aan de kroonrand. We weten dat de hoornschoen innig is verbonden met het hoefbeen en dus normaal niet van plaats kan veranderen. Omdat deze wand door de schimmel is losgemaakt, heeft de druk van de bodem de wand met kroonrand omhoog en naar buiten gedrukt (rode pijl). De wand krijgt tevens een andere vorm.

 

Om te voorkomen dat deze wand los blijft, moeten we ingrijpen en ervoor zorgen dat de schimmel wordt geëlimineerd zodat verdere schade aan de gehele hoornschoen wordt vermeden.
De hoornwand wordt niet geheel verwijderd, omdat we dan de voet te veel verzwakken. We maken op de plaats bovenin een sleuf om zo dicht mogelijk bij de gezonde lederhuid te komen.
Doordat een sleuf wordt gefreesd, kunnen we de wand die eronder zit goed gebruiken als versteviging van de gehele hoornschoen en komen we, als de voet weer bijna is afgegroeid, met het hoefbeslag nooit in de problemen. Dan kunnen we in deze wand blijven nagelen.

Er is exact op de goede plaats ingefreesd. We zien dat de schimmel in de hoornschoen zijn desastreuze werk heeft gedaan. Daarboven zien we de gezonde aanhechting van de hoorn aan de lederhuid

 

Dat de schimmel niet alleen in de witte lijn van de hoornschoen zit, is goed te zien op dit gedeelte van de hoornwand. De hoornpijpjes kunnen dus ook worden aangetast.

In sommige gevallen kan deze schimmel ook bij mensen de huid agressief aantasten en uitdrogen, waarbij veel kloven en scheurtjes ontstaan, zoals te zien is op de foto.

 

White line disease komt niet alleen bij paarden voor, maar ook veel bij ezels. In Nederland is een veel voorkomende oorzaak dat ezels veel te dik zijn. Zij raken daardoor gemakkelijk hoefbevangen en worden voor de schimmel een gemakkelijke prooi.
De hoornwanden kunnen bij ezels gemakkelijker worden bewerkt zonder problemen te krijgen.

 

          

Beslag….
Het hoefbeslag is bij deze aandoening zeer belangrijk. Het hangt van de hoefsmid af of het paard blijft functioneren.
Er zijn veel middelen op de markt om dit probleem tegen te gaan, maar het is nog steeds niet bewezen dat een bepaald middel werkt. Schimmels kunnen agressief zijn en terugkeren. Meestal is rigoureus ingrijpen de enige methode om weer een gezonde hoef te verkrijgen.

of klik hierop>>>>>>>>>>>>>>>     voor meer informatie over “White line disease”.