Cyste hoefbeen

Wat is….

Veel kreupelheden komen voor door z.g. cysten dit zijn inwendige botoplossingen die een holte maakt in het botstructuur,een gat zouden we het ook kunnen noemen.Het kunnen hele klein zijn, een speldenknop groot of veel grotere zoals een knikkergrootte.

Oorzaak en behandeling….

We gaan er van uit dat de botstructuur in alle botten van een paard vrij compact en fijnmazig is en heeft een normale doorbloeding.Uitstralend van de zijkanten naar het middelpunt van het bot kan een structuurverlies een gevolg zijn van osteolyse en/of osteoporose (botoplossing) als afwijkend worden beschouwd en worden dan ook cystes genoemd.(Cysteuse laesies)

 

h1 h2

Als we een normaal voorbeeld nemen van een bot  dan zien we een stevige constructie, als dit bot doormidden is gezaagd dan kunnen we zien dat deze harde buitenzijde een dun gedeelte is (a) , als we naar het centrum van het bot gaan word dit botstructuur steeds zachter en zwakker (b), dit is normaal.

Als we te maken hebben met een cyste hoeft er nog niets aan de hand te zijn en men zal ook zeker niet met een paard wat 100% rad loopt naar een veearts gaan met de mededeling dat hij hem maar eens moet röntgenen om te zien of al het botweefsel nog in een goede staat is.

Wel zijn Cysteuse laesies of cyste in staat om zich in 3 maanden te ontwikkelen.
Je kunt je voorstellen dat de cyste eigenlijk niets anders doet dan oplossen en hij kan op alle plaatsen in het bot aanwezig zijn. Het sterke buitenste gedeelte van het bot met het gewrichtskapsel word dan ook opgelost totdat er een gaatje in deze structuur komt.

De plaats de ligging is bepalend voor de ernst van de cyste. Cystes die onder het gewrichtskraakbeen oppervlak liggen zijn als zeer ernstig te beoordelen,omdat ze een beschadiging van het glij-gedeelte van gewricht geven.(Een oplossing van de gewrichtvlakte word ook osteochondrose dissecans genoemd )

h3 Deze Cystes zullen altijd tot een kreupelheid leiden, maar Cystes die dieper in het bot zitten behoeven geen enkel probleem te geven.
Een straalbeen bestaat bijna alleen maar uit gewrichtsvlakten dus altijd raak!Cyste komen de laatste tijd steeds meer voor en vooral in de kleine beenderen zoals hoefbeen, kroonbeen, kootbeen,straalbeen en niet te vergeten de sesambeentjes. 

Links: een cyste die net door de gewrichtsvlakte komt, hier overheen glijd de diepe buigpees.

Is een cyste ernstig?
Op zich is het ontstaan en bestaan van een cyste tamelijk ernstig

Het is per slot van rekening een beschadiging van het bot en zal de belasting van dat bot aanzienlijk doen verminderen maar nog geen reden dat daar een kreupelheid tot gevolg zal hebben. Het geeft natuurlijk wel een probleem voor een keuringsbeslissing men zal door de aanwezigheid van een cyste het paard gemakkelijker afkeuren ook al zal het dier er nooit last van krijgen.

Wel kunnen deze paarden worden goedgekeurd maar dan moet men precies weten op welke plaats hij zich bevind en dat is bepaald niet gemakkelijk.

h4 h5
Een cyste in het midden van het kroonbeen, deze zal geen problemen geven. Een cyste in het straalbeen, op de röntgenfoto een “zwart gat”.

Hoe kan een cyste ontstaan?

Overbelasting, trauma bij de jonge dieren kunnen een grote oorzaak zijn, een trauma kan een storing van de voeding kunnen betekenen in dat betreffende botdeel en zal afsterven en zal necrotiseren (dood gaan), hierdoor zal een gat ontstaan dat zwart is op de röntgenfoto.

 

h6 h7
Een ernstige cyste. Gehele oplossing van de glijvlakte .

 

Kreupel of niet?

Cystes zijn verraderlijk en zullen een wisselende kreupelheid geven.Paarden kunnen een tijdlang rad lopen en plots zeer ernstig kreupel zijn. Na een dag zal de kreupelheid totaal zijn verdwenen men zou dan ook wel kunnen denken aan een hoefontsteking maar een kreupelheid bij een ontsteking heeft een bepaald patroon wat bij een cyste niet het geval is.

Behandelen.

Cysten zijn zeer moeilijk te behandelen maar indien ze in het gewricht voorkomen word er meestal hyaluronzuur op deze plaats in het gewricht gespoten om zo mogelijk de plaats te herstellen.( hyaluronzuur is een lichaamseigen vloeistof). Anabolen en corticosteroïden zijn midden waar ook veel gebruik van gemaakt word. Alle behandelingsmethoden hebben tot nog toe weinig resultaat behaald.