Gedeformeerde voet

Gedeformeerde voet

Wat is….
Een gedeformeerde voet is een voet die door een beschadiging van de kroonrand een vormverandering heeft ondergaan.

Oorzaak en behandeling….
Bij de kroonrand (kroonlederhuid) vindt de hoorngroei van de hoornpijpjes plaats. Om een gemakkelijk beeld te krijgen van deze hoornpijpjes volgt een beknopte beschrijving:

d1

De buitenhoornwand bestaat uit hoornpijpjes. Deze zitten aan elkaar “geplakt” met tussenhoornstof en groeien vanaf de kroonrand recht naar beneden.

d2

Waarschijnlijk heeft deze voet een draadwond gehad aan de bal van de voet. De kroonlederhuid is  verplaatst en ontwikkelt daardoor op een verkeerde plaats hoornpijpjes, die nu geen verbinding meer hebben met de gezonde hoornschoen.

Waarschijnlijk is deze wond niet goed behandeld. Op deze plaats zal daardoor altijd een verkeerde ontwikkeling plaatsvinden. Een blijvende juiste behandeling heeft wel enig resultaat.

Als reactie op deze wond zal de voet proberen zoveel mogelijk hoorn te ontwikkelen. Door deze extra ontwikkeling zal de wand steeds meer naar buiten worden gedrukt, waarvan het paard last kan krijgen.

 

d3 De extra hoorngroei moet worden weggenomen en naar het oorspronkelijke model worden teruggebracht. De bal van de voet wordt netjes dun gemaakt.
d4 De hoorngroei die op de bal zit wordt verwijderd, zodat de opperhuid weer soepel kan bewegen.

 

d5 d6
d7 d8

de hoornpijpjes zijn geheel van elkaar verwijderd, de hoornschoen word moedwillig gedeformeerd  daarbij komt nog dat het hoefbeslag hieraan geen goed doet.  

d10 De voet wordt niet door het hoefijzer ondersteund (rode pijl is het einde van het hoefijzer) wat eigenlijk wel de bedoeling van hoefbeslag hoort te zijn.(moet 5 cm langer)
Het gehele verzengedeelte zal moeten worden verwijderd om weer een gezonde schoen te  krijgen

 

d11 d12

Links: Gedeformeerde bal en verzenen.

Ook kan het zijn dat de natuur zelf het probleem ook kan oplossen.
Op deze foto is duidelijk te zien dat het gedeelte van de bal is verdwenen en de voet zich mooi heeft hersteld.

Bij de onderzijde zien we dat de binnenzijde van de verzen-hoornwand langer is dan de buitenzijde. Verder zal dit voor de beweging en functie van het paard geen enkel

 

Beslag….
Bij deze problemen dient de hoef met een normaal ruim hoefijzer met voldoende opzet (rolling in de teen) te worden beslagen. Eventueel kan een lichte balk tussen de takken worden gelast zodat de beweging (frictie) van het hoefijzer kan worden weggenomen.