Kroonrandbeschadiging

Wat is…..
Kroonrandbeschadigingen zijn in alle gevallen vrij ernstig omdat de kroonrand de plaats is van de ontwikkeling van de hoornschoen.

Oorzaak en behandeling….

Kroonrandbetrappingen ontstaan vaak tijdens het vervoer als het paard zijn evenwicht niet goed kan houden.

Ook komen deze betrappingen voor in de springsport en bij de military, waar het paard alles moet geven. Meestal vinden deze betrappingen met groot geweld plaats, waardoor de wonden zeer ernstig kunnen zijn.

 

l1 l2

 

In de rode cirkel op de tekening zien we 1. de zoomlederhuid, die ervoor zorgt dat de hoornwand wordt beschermd (bij ons de nagelriem) en a. de kroonlederhuid, de oorsprong van de hoornschoen. Als deze ernstig worden beschadigd, zal de ontwikkeling van de hoorn veranderen.
Hierdoor kan een deformatie van de hoornschoen ontstaan. Er kunnen ook blijvende scheuren worden ontwikkeld, met als gevolg hoornzuilen of holle wanden die tot
kreupelheid kunnen leiden. Ook kan het paard zich ernstig verwonden aan de zijkant, waar het hoefkraakbeen zit, zodat niet alleen de wand maar ook het kraakbeen gaat ontsteken. (hoefkraakbeenfistels).

l3 l4


Een stuk van de kroonrand is afgetrapt, maar gelukkig is de kroonlederhuid nog redelijk intact.
Het losse gedeelte zal worden verwijderd, de wond wordt schoongemaakt en er wordt een drukverband aangelegd om te voorkomen dat de kroonlederhuid en het gedeelte van de wandlederhuid gaan uitpuilen.

 

Vaak krijgen deze wonden geen extra aandacht. Men denkt dat het wel meevalt, maar de praktijk leert dat dit anders is. Hierdoor kunnen immers grote problemen ontstaan.

Wat moeten we doen?
Bij deze kroonrandbetrappingen kunnen we meteen een verband aanleggen om het bloeden te stelpen en ervoor te zorgen dat de wond niet wordt vervuild. Daarna moeten we een dierenarts raadplegen, die voor de verdere verzorging zal zorgen.
Is de wond droog, dan zullen we zien dat de kroonrand een extra hoorndikte  gaat vormen op de plaats waar deze is beschadigd.
De natuur geeft een extra groei- impuls.
Als de hoornwand een paar centimeter is afgegroeid, zal de wand zich herstellen tot een normale wanddikte.
De hoefsmid zal de extra wanddikte een tijd lang laten zitten omdat deze extra steun geeft aan de kroonrand en ervoor zorgt dat de nieuw te vormen kroonrand niet inzakt.