Invijlen van hoornscheuren

r1

Tegenwoordig worden scheuren in de hoornschoen onderschat. De ernst hiervan wordt nog niet ingezien. Scheuren kunnen desastreuze gevolgen hebben en zelfs tot een blijvende kreupelheid leiden.  

 Het afbreken van een gedeelte van  de hoornwand komt veelvuldig voor. Er zijn heel wat   manieren om een scheur in de voet te behandelen. Er wordt bijvoorbeeld een gaatje boven de scheur ingebrand om verder inscheuren te voorkomen, maar hierdoor verzwakt de hoornwand.

r2 Wat jammer genoeg veel voorkomt, is het dwars invijlen van de hoornscheur, zoals op deze foto al twee keer is gebeurd. Wat is het resultaat? De scheur gaat natuurlijk gewoon verder.

Moeten wij ons niet eerst afvragen wat de oorzaak is van de scheur die maar niet te stoppen is?

Een hoornscheur is altijd het gevolg van een probleem!

Een hoornscheur kan door veel factoren ontstaan, zoals:
1 Verwaarlozing
2 Steentjes of opgedrongen vuil in de voet
3 Ontstekingen die zijn uitgebroken in de kroonrand
4 Schimmelinfecties
5 Beschadiging van de hoornschoen van buitenaf
6 Balbetrappingen, kroonrandbeschadiging door bv met een kalkoen de kroonrand te beschadigen
7 Het met geweld afbreken van een deel van de hoornschoen
8 Aantasting van de glazuurlaag
9 Het niet goed passen van het hoefijzer
10 Het nagelen naast de witte lijn of nagellijn, dus in de hoornwand
11 Het slecht bekappen van de voet, de voet te lang in de teen laten of het slecht modelleren van de hoornschoen
12 Traumatische voeten door ziektes e.d.
13 Hoornzuilen kunnen aan de draagrand een scheur vormen
14 Uitdroging van de voeten

Tegenwoordig zijn er allerlei producten te koop om scheuren tegen te houden, zoals
smeersels, hoefvetten, zalfjes voor de kroonrand, enz. Dit alles is geweldig voor uw portemonnee, maar niet voor het paard.

Er is zelfs een kruidenmix  van Chevaryde, waarvan de makers claimen dat het middel (dat door het voer moet worden gegeven) chronische aandoeningen zoals rotstraal, hoefzweren en zelfs brokkelhoeven doen genezen.
Ook wordt verteld dat bij uw paard de kern van het probleem van binnenuit wordt aangepakt. Deze mensen weten niet dat dit problemen zijn die alleen betrekking hebben op een afgroeiende hoorn en en dat deze hoorn nooit kan worden bereikt.
Wij vinden deze oplossing meer lijken op oplichting. Het zou verboden moeten worden deze onzin in advertenties te zetten.

r3r4

Een scheur die niet recht met de hoornpijpjes naar boven gaat en aan de bovenzijde splitst, geeft aan dat er zich een schimmel in de voet bevindt. 

Het effect van een horizontale inkeping, hoe dan ook gedaan, blijkt niet te werken en is absoluut onzinnig.

 

r5

Zodra een gedeelte van de hoornwand is weggehaald, zien we dat er naast de scheur een schimmel zit (rode pijl).
De oorzaak van deze scheur is een oude ontsteking of hoefzweer (dus een bacterie) die gevolgd is door een schimmel. Schimmel en bacterie kunnen innig samenwerken en het probleem alleen maar groter maken.
Om een goed resultaat te verkrijgen, moet de gehele hoornwandscheur verwijderd worden.

 

 

r6r7

Rondom de scheur wordt de hoornwand goed ”opgeschoond”. Dat wil zeggen dat goed moet worden gecontroleerd of aan de zijkanten alle schimmelresten zijn verwijderd.

Midden in het opengelegde gedeelte van de hoornwand zien we de hoornplaatjes of lamellen, die een geelachtige kleur hebben. Dit betekent dat er een hoorn- en vleesplaatje aanwezig waren waarin een bacterie heeft gezeten.
Deze ontstoken plaatjes herstellen zich nooit en dienen dus te worden verwijderd en schoongemaakt.

Op de macrofoto kunnen we zien dat boven het kleine ontstoken hoornplaatje een rode gloed is te zien, wat betekent dat dat we op het adernet zitten van het hoefbeen. Deze werkzaamheden moeten zeer nauwkeurig gebeuren.

Het beste is om deze voeten te beslaan met een lichte balk om de voet te stabiliseren. Het gecuretteerde gedeelte mag nooit worden opgevuld omdat dan de kans bestaat dat de schimmel weer de kop opsteekt.
Wel wordt de voet tijdelijk in een verband gezet met een bacteriedodend middel. Na enkele dagen zal dit gedeelte om de dag moeten worden ingesmeerd met honing. Dit gebeurt preventief om te voorkomen dat de schimmel weer terugkomt.

ZIE OOK >>>>scheuren schroeven en plakken