Hoefschoenen

Hoefschoenen….kwelling of noodzaak!

Veel paarden hebben of krijgen problemen met de voeten om allerlei redenen.
Er zijn natuurlijk vele oplossingen maar ook vele verkeerde.
De gedachte gang van enkelen paardensport beoefenaars is dat een ijzeren hoefbeslag zeer slecht zou zijn voor de voeten omdat een ijzer niet natuurlijk is en de voeten onnodig beschadigen. De werkelijkheid is anders.

Hoefschoenen zijn in alle vormen en modellen te koop alleen blijft de vraag wanneer word een hoefschoen aangepast?
word een hoefschoen aangepast als de voet net bekapt is of word hij aangepast als de voet een paar weken of maanden is aangegroeid?

In allebei de gevallen kan een hoefschoen nooit correct passen.
alle hoefschoenen hebben het zelfde probleem ze moeten rond de paardenhoef worden gebonden met strakke clips of stalen banden. wat het hoefmechanisme belemmerd.
daarbij komt nog dat de ballen van de hoef daarbij ook worden ombonden. deze situaties zijn ook slecht voor de opperhuid en ballen daar deze door de hoefschoenen worden gescalpeerd.

Als een hoefschoen word aangemeten als de voet net bekapt is dan zal deze hoefschoen binnen de kortste keren gaan knellen daar de hoornschoen bij het groeien breder wordt omdat de voet taps is. (van smal naar breed)
In het andere geval bij het aanmeten als de voet gegroeid is zal de hoefschoen bij het bekappen van de voet te groot zijn.

Het grote nadeel van de hoefschoenen is dat ze op een of andere manier vastgeklemd moeten worden, het belemmerd het hoefmechanisme en de ballen en kroonranden van de voeten worden geïrriteerd door het bewegen. In deze schoenen komt gemakkelijk zand waardoor in sommige gevallen de ballen en opperhuid gewoon gescalpeerd worden tot bloedens toe.

 

a1 a3 a4
a5 a6

 

Schrik niet want hieronder treft u het resultaat van de diervriendelijke hoefschoen.
een totaal afgeknelde en geïrriteerde en ontstoken kroonrand met opperhuid.

Bij het paard wat wij hebben behandeld is een hoefschoen aangemeten gefabriceerd van rubber. Na een tijdje ging het paard kreupel en is aangeboden bij een kliniek deze wisten hier geen raad mee, het paard was zeer kreupel en met dacht meer aan euthanasie.

 

a6 a7

 

Deze rubber schoen waarin de gehele voet past heeft een sterke sluiting op de kroonrand en word vastgetrokken met een klem en stalen draad. Deze draad zit dan ook net in het gebied van de gevoelige kroonrand.

De voet is altijd in beweging en kan deze druk van de rubber schoen op de ballen en kroonrand niet verdragen. daarbij komt nog dat de stalen draad er voor zorgt dat de opperhuid door de beweging word afgeklemd.  erger nog dat de klem van de schoen gewoon op de kroonrand c.q. opperhuid word geklemd.

 

a8 a9

 

Het leek eerst wel op een ontschoening maar bij nader inzien was de gehele kroonrand inwendig ontstoken en ging het paard liever liggen dan staan. Bij iedere stap die het paard deed vloeide pus uit de hoornschoen en boven de kroonrand in de opperhuid.

We hebben de voeten geschoren en hebben drains in de opperhuid gelegd om de pus er gemakkelijk uit te laten vloeien.
Duidelijk is nu te zien wat voor schade de klem op de opperhuid heeft veroorzaakt. dit paard heeft een heel ellendige tijd meegemaakt.

a10 a11

a12

oefschoenen komen niet alleen….. het paard werd ook nog eens “natuurlijk” bekapt wat te zien is aan de onderzijde van de hoornschoen (blauwe pijl) het zogenaamde boogje invijlen met andere woorden de voet zwakker maken door de draagwand in te vijlen.

de hoornwand van de hoornschoen (draagwand) die totaal is weggevijld terwijl het paard  deze hoornwand broodnodig heeft om te kunnen staan.

Men denk wel om er goed aan te doen om hoefschoenen aan te schaffen omdat het vele malen beter en vriendelijker is voor de hoornschoen maar in werkelijkheid is  meestal dierenkwelling het resultaat!

we krijgen jammer genoeg veel van dit soort problemen aangeboden die we zeker nog kunnen helpen

 

a13 a14

 

Na enkele weken hebben de voeten zich goed hersteld en zijn de voeten beslagen waardoor het paard beter kon functioneren.

Er zijn natuurlijk massa`s schoenen die allemaal claimen dat ze zeer natuurlijk zijn,geweldig om de voeten zitten, en meer van deze bakerpraatjes.
Niets is minder waar, er is geen enkele schoen die goed om de voet past zonder dat er problemen ontstaan.
een zeer veel voorkomend probleem wat veel op dierenkwelling lijkt wat voorkomt bij alle soorten schoenen is dat de ballen van het paard door het schuiven van de schoen totaal worden gescalpeerd….. moet wij op deze manier onze paarden houden!!

a15