Ernstige White Line Disease.

Ernstige White Line Disease

Een geval van ernstige kreupelheid op beide voorvoeten.
Dit paard werd ons aangeboden via de site www.hoofcare.nl met de vraag of wij nog iets konden betekenen voor dit paard. De smid wist geen raad meer met dit dier omdat hij enorme slechte voeten had en hij hem niet meer kon nagelen omdat alle wanden stuk waren. De eigenaar had al een veerarts geraadpleegd en had röntgenopnames`s gemaakt van beide voeten. Hij vertelde wel dat hij de hoefijzers niet zou afnemen daar het paard anders niet meer zou kunnen lopen. Deze veearts heeft de eigenaar naar ons verwezen daar hij wist dat wij deze soort hoefproblemen wel zouden kunnen behandelen.
ook werd een röntgenopname mee gezonden opdat wij konden zien wat er werkelijk aan de hand was

op de hoornschoen heeft de veearts twee draden geplakt om beter de belijning van de voorzijde van de hoornschoen te kunnen aanduiden.Op de beide röntgenopnames`s konden we zien dat de linker hoornschoen geheel was aangetast (rode cirkel) meer erger nog dat het hoefbeen van de hoornschoen geroteerd was, (gele lijn) met ander woorden het hoefbeen had geen enkele verbinding meer met de hoornschoen waardoor het hoefbeen kans had gezien om tegen de zool aan te drukken waardoor het paard zeer kreupel was.
Dit gebeurt ook als een paard hoefbevangen wordt. De rechter voet was nog goed in takt,alleen had deze voet een lange teen wat te zien is aan de draad die op de schoen is geplakt deze wand moet nu eenmaal recht en vlak zijn. De reden voor deze deformatie (verandering van hoefvorm) is dat deze voorvoeten met dubbele lippen zijn beslagen wat een slechte ontwikkeling in ons vak is
We hebben de eigenaar gevraagd om hem aan te bieden op de kliniek zodat wij het zouden kunnen behandelen.

Wat ons niet verbaasde gezien de röntgenopnames`s dat dit er zeer slecht zou uitzien maar het werd nog erger gezien het beslag,we kunnen wel stellen dat het hoefbeslag met zijlippen geen goed heeft gedaan aan de hoornschoen daar deze geheel op alle kanten is beschadigd en gescheurd.
de voeten zijn ernstig aangetast door een schimmel welke wij White Line Disease noemen, deze schimmel heeft de gehele hoornschoen ondermijnd waardoor de steun die een voet geeft aan te paard geheel verdwijnt en het paard enorme problemen geeft.

Als we de voet oppakken zien we dat de zool bol staat door de druk van het hoefbeen en het hoefbeen heeft de zool ook al doorboord. Het is ook geheel niet vreemd dat we hier te maken hebben met een ernstige kreupelheid.
de volgende stap is opnieuw röntgenopnames te maken zodat we precies kunnen bepalen hoeveel wand en zool nog aanwezig is om dit paard te kunnen helpen,deze röntgenopnames zouden zonder ijzers moeten zijn daar een hoefijzer veel informatie kan wegnemen.

We krijgen nu met een zijdelinkse röntgenopname de hoornwand van de teen welke is aangetast met een schimmel goed in beeld, ook de rotatie van het hoefbeen doordat deze geen verbinding meer heeft met hoornschoen (cirkel) zien we duidelijk.

de gele pijl geeft aan dat deze de zool heeft doorboord maar we hebben rondom het hoefbeen wat botvlies dat niet ontstoken is, dat geeft ons aanleiding om zeker aan deze voet te beginnen om hem weer op te knappen.

de stand van de voet moet duidelijk worden ingegrepen zodat het hoefbeen weer in zijn originele stand van 5 graden zal moeten staan ten opzichte van de bodem.

Deze behandeling zal zeker nog meer dan een jaar duren voordat de hoornschoen weer in originele staat zal zijn mits de kroonlederhuid onder de kroonrand (die de hoornpijpjes vormt) weer van de wandlederhuid bovenop het hoefbeen zal afgroeien.

Ook zijn er röntgenopnames gemaakt van de beide schuine zijden (de zg aplo en apmo ) van de hoornschoen om te zien wat er nu werkelijk los zit.

de beelden wijzer uit dat er meer los zit dan we dachten en dat betekend dat niet alleen de teen maar ook allebei de zijkanten losse wanden hebben.

De schoen wordt bekapt en alle losse delen worden verwijdert zodat we ondanks de losse wanden volgens de anatomie van het paardenbeen en voet assen een normale stand verkrijgen ……………let wel de hoornwand is niet meer aanwezig!!

De hoornwanden zijn geheel verwijderd maar de steunsels van de schoen zijn nog aanwezig. Onder de voet leggen we het Hoofcare®breakover beslag, dit hoefbeslag zorgt ervoor dat we de zool niet belasten en de pijnlijke plaats in het teengedeelte vrij laat van dracht.

bij deze twee plaatjes zien we al de grote verschillen de eerste met dubbele lippen waarbij het model van de voet niet correct is de tweede is het Hoofcare®breakover beslag die ervoor zorgt dat de voet weer in het originele vorm teruggebracht wordt.

Ook aan de onderzijde van de voet is een duidelijk verschil te zien in het plaatje van het hoefijzer links is het ijzer een achtermodel sterker het is een achtermodel !!

Dit is een vorm van mishandelen van een paardenvoet en schandalig dat de kennis en vakmanschap van dit soort hoefsmeden nog altijd veelvuldig voorkomt.

bij het rechter plaatje zien we een beslag wat overeen komt met het model van de voorvoet. Hoefbeslag heeft als doel om een voet te beschermen en niet om schade aan te richten.

Lees volgende behandeling 8 weken later