Kroonrand lifting

Wat is…
Een ernstig geval aan de voet, een stalen pen heeft zich onder de kroonrand in de hoornwand gedrongen waardoor de kroonlederhuid door een inwendige ontsteking van zijn originele plaats is verdrongen. De kroonlederhuid is verantwoordelijk voor de vorming van de hoornschoen die langs het hoefbeen naar beneden zal afgroeien.
Deze kroonlederhuid (kroonrand) zal in deze situatie niet meer de ontwikkelde hoornwand langs het hoefbeen naar beneden kunnen laten afgroeien maar zal een afwijkende naar voor gericht afgroei krijgen. Er zal dus geen hoornwand meer worden ontwikkeld waarop het paard zal kunnen staan.

Een tijdlang heeft de eigenaar de wond verzorgd maar zonder succes.
Er zal moeten worden ingegrepen anders zal dit wel eens het einde kunnen betekenen van zijn carrière.

Wij zijn al jaren met het fenomeen kroonlederhuid behandelen en hoe we deze kunnen bewerken om een nieuwe schoen te laten ontwikkelen zoals wij dat willen.
We hebben al vele paarden “gered” met onze methode van het behandelen van de kroonlederhuid.

Alles gebeurd met een vast gespecialiseerd team van Dierenhospitaal Visdonk en Hoefsmederij van Nassau.

Een waarschuwing is wel op zijn plaats om te vermelden dat indien een kroonlederhuid niet goed word behandeld er geen correcte hoorngroei zal worden ontwikkeld dus ook geen correcte hoornschoen of in het ergste geval geheel geen hoornschoen.
 

Allereerst wordt met het behandelend team dit probleem grondig doorsproken. Dit team bestaat uit een Paarden-chirurg, Instructeur-Hoefsmid en een Paraveterinair die altijd bij de nabehandeling aanwezig is en de verdere verzorging van het paard in handen heeft.
De eigenaar word hierin ten alle tijde op de hoogte gehouden en mag natuurlijk tijdens de behandeling aanwezig zijn.

 

 

 

 

We zien op deze linker foto hoe de voet er voor de behandeling uitziet.


Bij de gele pijl is het stalen voorwerp in de hoorschoen gestoken en heeft de kroonrand los gemaakt.

De kroonrand is door het ontstoken weefsel naar boven gedrukt (Blauwe lijn) en zal weer op zijn normale plaats worden teruggebracht(rode stippellijn)  Tussen de rode en blauwe pijn zal het weefsel worden verwijderd zonder daarbij de kroonlederhuid te beschadigen.

 

 

 

 

 

 

Op de röntgenopname zien we dat de kroonrand ver naar voren ligt (rode pijl) en dat in de witte cirkel het gebied behoorlijk beschadigd is. Wel is gunstig dat er aan de botten (in dit geval het hoefbeen) geen afwijkingen zijn te constateren

De operatie aan het onderbeen gebeurt onder gehele narcose.
Het team bestaat uit twee chirurgen, narcotiseur specialist hoefsmid en twee paraveterinairen.
Hierbij zal de afwijkende hoornmassa door de hoefsmid  worden weggefreesd en vervolgens word door de chirurg het ontstekingweefsel worden verwijderd.      

Na de operatie zien we een gapende wond waarbij al het weefsel is weggenomen


De moeilijkheid van deze operatie is dat we zeer dicht bij het hoefgewricht zitten en natuurlijk ook te maken hebben met de strekpees die aan de voorzijde van het hoefbeen (leuning) vastzit.

We willen niet alleen een kroonrand met kroonlederhuid verleggen maar deze moet zich weer gaan vasthechten aan het hoefbeen.

 

 

 

 

 

Vervolgens zal dit gedeelte waarop de kroonrand en kroonlederhuid zitten weer terug worden geplaatst. Als dit gedeelte verloren gaat kan er geen hoorn meer worden aangemaakt voor de hoornschoen en zal een geen schoen meer ontwikkelen

Onze zorg is dat dit los gedeelte zo wordt geplaatst dat de hoornafgroei weer normaal langs het hoefbeen zal aanhechten

 

 
er word met een boor door de het onderste gedeelte van de hoornschoen een schuin gat van onder naar boven geboord waardoor  een cerclagedraad kan worden gestoken.

 

Ook word in de flap gaatjes geboord waardoor de cerclagedraad heen word gestoken om zo deze op zijn plaats te brengen.

 

 

Omdat  er veel krachten vrijkomen bij het belasten van de schoen word over de wond nog een articast (eens soort kunstof gipsverband) gelegd die ook nog de plaats zal versterken. Een deel van deze cast blijft open voor drainage.

 

 

 

 

 Een verband word over het geheel aangebracht om te voorkomen dat er vuil in deze wond komt. Het verband word in de komende dagen regelmatig verwisseld.

 

 
 Na 9 weken heeft de kroonrand zich kunnen hechten en we zien dan ook een mooie hoornaangroei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na 17 weken word de cast verwijderd en zal de voet worden beslagen omdat ook nu weer een moment aanbreekt dat wij de voet moeten ondersteunen omdat na een tijdje wij geen teenwand hebben. Ook de kroonrand ligt nog iets hoger maar deze zal zich zeker bij de eerste afgroei van de voet herstellen

           

Na een half jaar zal deze voet nodig zijn hersteld zodat dit paard weer zijn normale werk kan gaan doen

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Al jarenlang zijn wij bezig kroonranden met hun kroonlederhuid op een manier te behandelen en ervoor te zorgen dat wij elke manier van beschadigen te kunnen herstellen.
Dit is een van de “huzarenstukjes”die wij met een vast team hebben kunnen volbrengen.

v1 v2 v3 v4 v5 v6 v7 v8 v9 v10 v12 v13 v16 v17 v18 v19 v20 v21 v23 v25