Gevoelige zool

wat is

Een veel vaak voorkomend probleem zijn gevoelige zolen, maar wat is dit eigenlijk? Of zijn gevoelige zolen wel een probleem.

Vaak horen we vertellen indien een paard kreupel of kort loopt, je paard heeft last van gevoelige zolen, maar er kunnen andere oorzaken waardoor het paard gevoelig loopt.

e1

oorzaak en behandeling

Allereerst moeten we er vanuit gaan dat een paardenvoet zo is gebouwd dat het paard er mee op ieder terrein moet kunnen functioneren, zowel op zandgrond, harde grond, steenslag e.d.
Alleen door de jaren heen hebben we een ander gebruik gegeven aan ons paard. Het paard moet nu voor alle mogelijke disciplines kunnen worden ingezet zoals dressuur, springen, military, aangespannen en niet te vergeten endurance.
En dan ook niet te vergeten zijn wij in Nederland alle soorten rassen op grondgebieden waar ze eigenlijk niet thuishoren bijvoorbeeld: Arabieren, Quarters, Volbloeden enz.
Al paardenrassen hebben normale gezonde voeten met zeker normale hoornzolen en zullen daardoor op hun specifiek grondgebieden geen enkel probleem hebben.

Bij alle rassen hebben we te maken met verschillende en specifieke hoefvormen en hebben ook verschillende hoornwanddikten en dus ook verschillende zooldikten en de ligging van de hoornzool in de voet is belangrijk, het is daarom ook dat de paarden met veel bloed dunnere zolen hebben dan onze eigen KWPN`ers dit alles is een normaal gegeven.

e2 e3
kneuzingen in de zool kunnen een kreupelheid geven. de hoornwand waar het paard op hoort te staan is geheel weg zodoende word de volledige zool belast wat resulteert in een kreupelheid. hieronder kun je een resultaat zien wat een goede hoefsmid nog kan doen.

Ook kunnen we gelukkig nog spreken van hoefsmeden die hun vak verstaan om deze voet nog te kunnen beslaan.

 

e4 e5

Gevoelige zolen hebben een oorzaak en kunnen daardoor een probleem worden.

1. Gevoelige zool door kort bekapt.

    • Een van de bekendste kreupel oorzaken is het te kort bekappen of het teveel hebben weggenomen van de draagrand en zool van de voet waardoor de zool teveel belasting krijgt van de bodem, hierdoor zal het paard op “eieren” lopen
  • Als het dier op de harde weg loopt dan zal hij duidelijk kreupel gaan, maar als hij daarna in de zachte bak loopt gaat het beduidend beter
  • Om er nog zeker van te zijn word met een visiteertang (tang met een grote ronde bek) een plaatselijke druk op de zool uitgeoefend, zodra het paard heftig reageert dan is de zool te dun.

(bij rotstraal zal het paard op dezelfde manier lopen alleen zal hij op de harde ondergrond beter lopen dan op de zachte bodem)

Bij deze soort kreupelheden zal het paard moeten worden beslagen met een hoefijzer waarbij de druk op de zool wordt weggenomen, en zal na een paard dagen weer lopen als vanouds.

Toch kunnen in sommige gevallen werkelijk te maken hebben met gevoelige zolen maar als resultaat van een ziekte van het paard of verkeert hoefbeslag.

Gevoelige zolen door verkeerd beslag;

e6 e7

door het roteren van het hoefbeen bij een hoefbevangenheid en verkeerd beslag wat de tegendruk moest geven krijgt men deze enorme kneuzingen.

Te veel wegnemen van de draagrand waardoor de zool te dun wordt.
Te kort en te nauw beslag waardoor de tak van het hoefijzer in de zool drukt.
Het te warm passen waarbij de zolen teveel worden gebrand.
Het niet vlak smeden van de draagvlakte van het hoefijzer zodat de zool op sommige plaatsen onevenredige druk krijgt.
Het teveel druk geven op de totale zool doormiddel van speciale harde middelen.

Door bepaalde ziekten van de ondervoet kunnen ook gevoelige zolen voorkomen.

  • Paarden die hoefbevangen zijn geweest is het mogelijk dat de zoolvlakte steeds vlakker worden en dus hierdoor meer druk krijgen.
  • Bij paarden die te veel pijn hebben zal de groei van de voeten tijdelijk stil blijven staan waardoor de zolen ook geen kans krijgen voor de benodigde afgroei dus worden steeds dunner.
  • Door het onkundig wegnemen van hoornwanden in verband met White line disease worden ook de zolen meer belast.
  • Brokkelhoeven waarbij de tussenhoornstof van de wand verdwijnt zal deze steeds zwakker worden waadoor de zool teveel druk krijgt.

Paarden die voor langer tijd niet worden bekapt of beslagen, waarbij de wanden inscheuren en afbreken zodoende de hoornwand niet meer de bodem kan raken en op de zool moet lopen waardoor zijn kunnen kneuzen.

 

e8 Beslag zal een belangrijk onderdeel blijven, maar kunnen we altijd zeggen dat het beslag het paard zal helpen?  In veel gevallen blijven de hoefijzers er te lang onder zitten waardoor de voet over het hoefijzer zakt waardoor de zool extra belast zal worden.

Ook het te lang rijden op de harde weg zonder afdoende bescherming doormiddel van hoefbeslag kunnen grote problemen geven door het teveel afslijten van de gehele voet. Ook kunnen onbeslagen voeten door het buiten rijden op allerlei bodems kneuzingen van de zolen krijgen door bijvoorbeeld steenslag.

beslag:

Paarden die in wat voor manier last hebben van gevoelige zolen dienen altijd te worden beslagen.

e9
Het beste hoefbeslag is een beslag waarbij de draagrand van het hoefijzer word ingesmeed  zodoende de kans niet bestaat dat er druk op deze gevoelige hoornzool komt.
Om tijdelijk nog meer bodemdruk weg te halen kan men ook tussen de beide takken van het hoefijzer twee lichte ijzer balken lassen. ons Hoofcare break-over beslag is ten zeerste aan te bevelen omdat dit beslag de zool geheel ontlast terwijl het paard beter en comfortabeler kan functioneren

Door deze toepassing blijft de zool zijn functie voor 100% behouden en kan er altijd zuurstof bij zodat hij voldoende kan uitharden.

Het is geen goed idee de voet te beslaan met een zool en daartussen gewone siliconen kit, omdat deze siliconenkit een hardingstijd heeft van 2 tot 10 uur en door de beweging van de voet de siliconenkit er allang heeft uitgeperst.
Mocht men toch van mening zijn de voet te beslaan met een zool en daartussen een opvulling dan moet men Hoofpad® nemen, daar deze pad uithard binnen enkele seconden een geeft daarna een lichte druk over de gehele zool.
Hoefbeslag met een zool en daartussen werk met teer is zeker af te raden daar deze substantie te hard word en deze daarbij de hoornzool te hard maakt, terwijl de zool moet kunnen bewegen.