Het paard werd ons zeer kreupel aangeboden. Na enig onderzoek bleek dat de zoolvlakte in zijn geheel was gedaald waardoor deze geen holling meer had wat normaal is.
Het paard was zeer kreupel en wilde de voet bijna niet belasten de hoornwand was aan de voorzijde geheel weggehaald. Ook is te zien dat de lederhuid achter de weggenomen hoornwand gedeformeerd was (krulling bij de lippen). De lippen staan in het luchtledige en hebben geen enkele functie voor de hoef. Daarbij zien we dat de hoornschoen veranderd (deformeert).
De voetas wordt steiler, het hoefbeen krijgt hierdoor ook een steile stand waardoor de druk op de teenwand en hoornzool groter wordt. De hoornschoen drukt hierdoor van het hoefbeen af en krijgt een lange teen.
Als we de onderzijde bekijken dan zien we een heel : “kunstwerk”. Het hoefbeslag is voor dit probleem niet passend, tussen de beide takken is een balkje gelast maar de voorzijde is daarentegen uitgeslepen wat voor ons een raadsel is.
De hoornzool was gezakt dus reden temeer om deze ruimte te geven. Toch is een dragende balk middenin het beslag gelast wat zorgt voor druk op de zool, dit is niet gewenst. Daartussen heeft de smid Equithane®hoofpak gespoten maar niet volledig opgevuld, misschien was het product op?
Al bij al een beslag wat niet voor dit probleem gebruikt wordt daarbij komt nog dat het model totaal niet volgens de voetvorm gesmeed is dus zal dit nog meer schade aan de voet geven.
Wel geeft dit aan dat de hoefsmid ook niet meer weet wat te doen wat natuurlijk jammer is voor het paard en eigenaar.
Er is veel gedaan en geprobeerd maar het probleem is zeker niet opgelost.
We hebben allereerst het beslag afgenomen en konden met een mes ongeveer 10 cm achter in de hoornschoen komen dus was er nog meer aan de hand.
De andere voorvoet bleek ook beslagen te zijn met een ijzer met zijlippen daaronder nog een kunststof zool.
Waarvoor deze gezonde rechter voorvoet was beslagen met dubbele lippen en zool wist de eigenaresse ook niet.
Voor ons is dit duidelijk, als je zo een gezonde voet op deze manier kunt behandelen en beslaan met dubbele lippen waardoor de voetvorm veranderd dan heb je de werking van een ondervoet niet begrepen!
En hebben röntgen opname`s gemaakt van de ondervoet om te kunnen bepalen hoe groot het probleem is. We zien op de röntgen opname dat de voet veel te steil staat zodat het hoefbeen teveel druk geeft aan de zool.Ook zien we dat de voorteenwand voor een zeer groot gedeelte los zit en dat het dan ook logisch is dat dit paard ernstig kreupel loopt. |
We hebben de ondervoet van dit paard laten verdoven.
Al de losse delen van de hoornschoen en lederhuid zijn verwijderd en schoongemaakt totdat we weer een goede hoornaanhechting hadden.
De stand van de ondervoet is ook zo bekapt dat we weer een normale voetas hebben verkregen.
Men kan nu zien dat een schimmel hiervan de oorzaak is en dat er niet tijdig maatregelen zijn getroffen.
Je kunt nu ook zien dat dit probleem niet is van de laatste weken of maanden maar veel langer.
Het is dan ook verwonderlijk dat deze hoefsmid al die tijd maar heeft doorgeknutseld in plaats van mensen te zoeken die hierin bedreven zijn.
Het model van de voet word altijd in de gaten gehouden ook al is driekwart van de hoornschoen verdwenen.
Nu belanden we in het volgende probleem en wel Hoe krijgen we hier een ijzer onder en wat zijn de gevolgen van deze voet voor het paard?
We hadden nog aan beide zijden van de hoornschoen ongeveer 4 cm draagwand die we hard nodig hadden om te kunnen nagelen,de rest van de draagwand was verdwenen. Je kunt je nu ook voorstellen dat de hoornzool totaal geen dracht kan verdragen en de draagwand niet meer aanwezig was. Hierdoor kan het hoefbeen die innig verbonden zit met de hoornschoen zomaar naar beneden zakken waardoor het paard kreupel zal blijven.
We hebben besloten om het hoefbeen die nog vastzit aan het overgebleven gedeelte van de hoornschoen te ondersteunen zodat wij tijdelijk de dracht van het paard kunnen overnemen op het hoefijzer en te voorkomen dat de voet verder zakt.
Op deze manier zal de hoornschoen normaal kunnen afgroeien,in model blijven en hebben we geen overmatige druk op de hoornzool.
het hoefijzer is verzien van een balk om de beweging en stabiliteit te vergroten. Hierin hebben wij een gedeelte Equithane®hoofpak gespoten en het voorste gedeelte met een zachtere vorm om de druk in dat gedeelte zo licht mogelijk te houden. Dit teengedeelte is zeer zacht maar houd de harde bodemdruk tegen. De gehele schoen hebben we in de Articast (soort gipsverband) gezet om te voorkomen dat hij dit ijzer zal aftrappen. Ter controle wordt de Articast regelmatig verwijderd om er op toe te zien dat heel het gebied rustig blijft. De volgende beslagbeurt zullen wij u de foto`s laten zien van de vorderingen van deze voet. |
Noot Hoofcare : De hoefsmid heeft de eigenaresse gedreigd met stappen te ondernemen als dit gepubliceerd zou worden.
Wij zijn niet onder de indruk dat deze hoefsmid zo op deze manier reageert. Het is natuurlijk zwakte en geen kennis van zaken.
Wij zijn natuurlijk niet van plan u dit te onthouden.
Na 4 weken is het paard teruggekomen voor een controle. De articast is verwijderd en zien dat de hoornwand al reageert.
Wij hebben de kreupelheid onder controle
Op de Linker foto is duidelijk te zien dat de hoornschoen goed gegroeid is.
Op de rechter foto zie je dat het defect daardoor ook kleiner geworden is
De stalen beugel word natuurlijk ook ingekort omdat de hoornschoen goed groeit en dan ook langer word. |
De voet is weer in de articast gezet en over 8 weken word de voet opnieuw beslagen.
De training is aangepast
De eigenaar heeft haar best gedaan om het paard gecontroleerd het paard te bewegen zodat de doorbloeding van de voet optimaal is gebleven. het getuigd ook van de groei van de hoornschoen.
De hoornschoen heeft een goede groei doorgemaakt en de kroonrand is door de steun van de stalen balk op de plaats gebleven zonder veranderingen.
Op deze manier konden we er voor zorgen dat er geen deformatie van de hoornschoen tijdens de groei zou ontwikkelen.
We hebben besloten het paard met het Hoofcare®break over beslag te beslaan Omdat de aangegroeide hoorn weer stevig vast zat aan de wandlederhuid.
Natuurlijk word de training weer aangepast maar we hebben het volste vertrouwen dat het paard weer terug in de wedstrijdsport kan.
Door de steun met een stalen balk om het inzakken te voorkomen bij de kroonrand en lederhuid heeft de hoornschoen een normale vorm gehouden.
Ook is de eigenaar zeer belangrijk voor het verdere verloop van de voet.