Zoolscheur

  Zoolscheur

Wat is….
Een zoolscheur is een breuk in de zool tot in de lederhuid, waarschijnlijk voorafgegaan en veroorzaakt door een ontsteking in de wandlederhuid.

  Oorzaak en behandeling….
Een zoolscheur kan een vroegere ontsteking in de wandlederhuid als oorzaak hebben en komt meestal
door het verwaarlozen van de voeten.

Allereerst zal de hoornwand wijken doordat vuil in de scheur wordt getrapt dat er niet meer uit kan. Door het opgepropte vuil wordt de scheur nog wijder en zal de hoornwand van de lederhuid afscheuren.
De wand die zo extreem openscheurt, zal ook de hoornzool, die een verbinding heeft met de hoornwand, openscheuren. Paarden kunnen hierdoor ernstig kreupel zijn. 

Om de ernst van de scheur en de wijze van behandeling te bepalen, zal de voet eerst moeten worden bekapt.

 

Als de voet is bekapt, zien we dat de scheur meer schade heeft aangebracht aan de zool. Zij zal worden schoongemaakt en het desbetreffende gedeelte moet worden verwijderd.

De hoornwand hebben we verwijderd. We zien nu dat de oorzaak een teenontsteking is geweest, omdat de wand en vleesplaatjes zijn ontstoken.(zwarte gedeelte)

 

 

 

De zool wordt tot de gezonde hoorn gecuretteerd om weer een gezonde ontwikkeling te verkrijgen van de nieuwe  hoornzool en hoornwand.

De voet wordt verder met een betadineoplossing (bacteriëndodend en drogend) bewerkt.                                                         

 

 

Beslag…
In dit geval is beslag nodig omdat de wanden en zool zoveel steun moeten hebben dat de hoornschoen niet meer kan en zal scheuren. Er moet een passend achterklapijzer worden aangelegd met eventueel een breed teenstuk om de wond te beschermen.
Om infecties te voorkomen, zal de voet na het beslag enkele dagen in het verband moeten met een desinfecterend middel. Nadien zal een gaasje tussen het ijzer en de wond worden gestopt om het meeste vuil te weren.
Het is van het grootste belang dat de voet iedere dag wordt gecontroleerd.
Het paard zal hierop niet meer kreupel gaan.