Omgekrulde verzenen

Omgekrulde verzenen

Wat is….
Omgekrulde verzenen zijn verzenwanden die door een verkeerde behandeling of een verkeerde stand van het paard vervormen en naar binnen krullen. Deze omkrulling zal een druk geven op de hoornzool, waardoor het paard ernstig kreupel zal gaan.

Oorzaak en behandeling….
Omgekrulde verzenen komen vaak voor, maar het is eigenlijk geen probleem van de paardenvoet. Omgekrulde verzenen hebben verschillende oorzaken.
Het komt maar al te vaak voor dat niet goed wordt gelet op de stand van de voet.

Het verschil tussen ondergeschoven verzenen en omgekrulde verzenen zit hem in het model van de voet. Ondergeschoven verzenen komen vaak voor bij kleine vlakke of steile hoeven waarbij de verzenwanden binnen de  verticale lijn staan.
Rode lijn:normale breedte van de schoen; de wand moet normaal naar buiten (taps) uitgroeien.
Blauwe lijn: de breedte van de verzenwand is smaller, de wand groeit naar binnen.
Groene lijn: het grote verschil tussen omgekrulde verzenen en ondergeschoven verzenen is dat de verzenomslag bij ondergeschoven verzenen niet is onderbroken, terwijl deze bij omgekrulde verzenen wel is onderbroken of stuk is.

 

Bij een normale voet begint de groei bij de rode lijn en wordt breder (blauwe lijn). De verzenomslag loopt sterk door.
Wat is een voetas?
Een voetas is een denkbeeldige lijn die begint in het hart van de kogel en door het kootbeen, kroonbeen en hoefbeen loopt. Deze lijn loopt evenwijdig aan de voorzijde van de hoornschoen.

 

 

 

 

 

 

 

 

De rode lijn op de tekening geeft de voetas aan die de hoefsmid moet kunnen dromen. Foto links: een gebroken voetas naar achter. Deze is veroorzaakt door een te lange teen waardoor een grotere  belasting op het achterste gedeelte van de hoef (verzenen) is ontstaan.
Foto rechts: De voet is bekapt. De teen is hierbij ingekort. De verzenen zijn zo mogelijk gespaard waardoor weer een normale stand van de voet wordt verkregen.

 

Links: de oorzaak is een te klein hoefijzer (te korte takken). De wanden zijn over het hoefijzer gezakt. Het hoefijzer ligt nu op de zoolvlakte. Daardoor functioneert het hoefmechanisme van de voet niet meer goed (staat op slot) en de wanden gaan stuk.
Normaal mogen de takken van het hoefijzer  bij de denkbeeldige verticale lijn liggen die achter de ballen van de voet wordt getrokken.
 

 

 

Een andere oorzaak kunnen kunststof wiggen zijn. De hoefsmid probeert de verzenen omhoog te krijgen door een beslag met een kunststof wig, maar het paard wil zo mogelijk op zijn normale voetas staan.

Zodoende zal de belasting op de verzenen groter worden en de verzenen zullen zich in de kunststof drukken.
Omdat de druk op een kleine plaats zeer groot is, zullen de verzenen op deze plaats in de kunstof drukken. Gevolg: de wanden zullen omkrullen en, omdat ze niet meer kunnen schuiven, gaan scheuren.

    

Veel omgekrulde verzenen kunnen worden voorkomen. De hoefsmid moet beter naar de voetas kijken en niet denken hij de voet zonder meer de stand kan geven die hij wil. Omgekrulde verzenen laten zien dat iets niet klopt; de voet reageert op iets wat fout is gegaan.

 

Normaal loopt de hoornwand in de verzenenhoek naar binnen. Zij behoren met elkaar verbonden te zijn (links). Door het beslag kunnen deze omslagen beschadigd zijn waardoor de hoornwand vrij spel krijgt om naar binnen of naar buiten uit te breken.
We krijgen hierdoor losliggende verzenwanden (rechts). De beweging van deze wand wordt te groot waardoor het paard vervelend kan gaan lopen. Het wil de voeten niet plat belasten en zal grote druk vermijden (het paard loopt op eieren).
    

Omgekrulde verzenen moeten worden bestreden omdat de hoornwand die naar binnen omkrult, kan gaan afscheuren (links).
Ook kunnen de omgekrulde verzenen tegen de hoornzool drukken en kneuzingen veroorzaken, waardoor het paard extra kreupel gaat.(midden)
Door de druk en de beweging waarmee de hoornzool dan te maken krijgt, kunnen ook ontstekingen ontstaan.
Dezelfde voet maar dan bekapt, er is voor gezorgd dat de verzenhoeken niet meer naar binnen kunnen krullen. Wel zullen deze voeten ruim en lang moeten worden  beslagen zodat na 10 weken ze nog netjes op het ijzer staan.(rechts).

Wat te doen? De keuze uit veel verkeerde dingen is niet gemakkelijk, maar we moeten iets doen om van het probleem af te komen.
Laat het u niet vertellen: de voeten zijn slecht, er moeten van allerlei kunststoffen onder, of een eggbarr shoe, en ga zo maar verder.

Per definitie zijn paardenvoeten goed gezond totdat de mens……….

Er is maar één ding mogelijk: alle omkrullende delen moeten eraf. De voet moet zo worden bekapt dat we weer een goede aaneengesloten hoorndraagwand krijgen (blokken (vergroten) van de verzenen).

We  kunnen in dit geval geen rekening houden met de stand van de voet. De voet zal tijdelijk op de verzenen lager zijn, maar zal zich wondersnel herstellen.

Beslag….
Paarden met omgekrulde verzenen dienen op een ruim en lang hoefijzer te staan. Mochten de wanden ondergeschoven zijn, dan kunnen we een hoefijzer gebruiken met verbrede takken om zo het hoefmechanisme goed te laten functioneren en ervoor te zorgen de de hoornschoen op het hoefijzer blijft staan.
Ook kunnen we gebruik maken van een hoefbeslag met hoofpad om de druk onder de voet te verdelen. (Hoofpad is een zeer goed product en neemt binnen 10 seconden een vaste vorm aan).
In vele gevallen wordt gewone siliconenkit gebruikt: men beslaat de voet eerst; daarna spuit men de siliconen tussen de plaat en de zool. Deze massa heeft een hardingstijd van 12 tot 20 uur en kan onder druk dus nooit de goede vorm aannemen, ook niet als de voet wordt afgeplakt. Het paard zet immers zijn eigen gewicht op de voet en perst zodoende de massa er tussenuit. Leg geen keilen onder de voet, omdat het probleem dan weer van voren af aan begint.