Losse hoornwand

Wat is….
Bij een losse wand laat de verbinding tussen de hoornwand en wandlederhuid los. Paarden kunnen hierdoor licht tot zwaar  kreupel gaan.  Dit is meestal ernstig.

Oorzaak en behandeling….

Een schrikbeeld voor iedere paardeneigenaar: de hoefsmid zegt “uw paard heeft een losse wand”. Deze mededeling roept meteen een aantal vragen op. Wat is hieraan te doen? Wat zijn de consequenties voor het paard? Moet het op rust? Hoeveel wand moet worden verwijderd?

In de gehele voet kunnen losse wanden ontstaan; zij hebben alle een andere oorzaak.
Niet alle losse wanden geven een kreupelheid. Een losse wand van enkele centimeters kan goed worden verwijderd, waarna de voet kan toch nog goed kan worden beslagen.

Oorzaken van een losse wand kunnen zijn:
1. het paard of de pony is hoefbevangen geweest,
2. uitgebroken ontstekingen,
3. White Line Disease,
4. verkeerd bekappen van de voet
5. te nauw, klein en niet passend hoefbeslag
6. verwaarlozing.

 

y1 1. Hoornzoom
a. Kroonlederhuid
2. Eerste laag hoornlaag 3. Tweede laag hoornwand
4. Wandlederhuid
5. losse wand
6. witte lijn (gele lijn)
7. Hoornzool
A. Hoefbeen
B. Kroonbeen
C. Straalbeen
D. Diepe buigpees met de aanhechting onder de achtervlakte van het hoefbeen

 

We weten dat het paard niet op zijn voeten staat, maar met het hoefbeen (A) in de hoornschoen hangt. Dat wil zeggen dat het hele gewicht van het paard wordt verdeeld over de draagwand van deze hoornschoen.

y2 y3

Door een ontsteking waaraan men geen aandacht heeft geschonken, is een holte ontstaan in de witte lijn (een onderbreking  tussen en hoornwand en wandlederhuid).
Zodra een ontsteking (bacterie) in een voet aanwezig is, is de kans groot dat een schimmel deze bacterie vergezelt (zie lezing White Line Disease).  In deze holte kunnen we gemakkelijk een pincet steken, wat erop duidt dat de wand inwendig geen hechting heeft: we hebben te maken met een losse wand.

Nu is het de vraag waardoor deze losse wand is ontstaan. Door in de wand steken, kunnen we een vette, korrelige substantie verwijderen die lijkt op resten van houtwormen. Dit duidt op een schimmel.

 

y4 De diepte wordt bepaald en afgetekend op de voorzijde van de hoornschoen. Het is van belang hierbij de richting van de pijpjes te volgen. Op deze plaats frezen we een holte in de hoornwand tot de lederhuid. We zien dan een wand die een verpulvering vertoont.

 

y5 y6

 

In het gefreesde gaatje kunnen  we de aanhechting van de gezonde wand opzoeken. We merken hier dat de kleine opening die onder in de wand is begonnen, boven in de hoornschoen een breedte heeft van 20 cm. Zeer nauwkeurig wordt gecontroleerd of rondom de gefreesde sleuf overal aanhechting is. We laten de rest van de hoornschoen zitten omdat dit stevigheid en verband geeft aan de rest van de hoornschoen.
De ondervoet wordt een tijd lang verbonden onder toevoeging van schimmeldodende middelen, zodat we er zeker van kunnen zijn dat de schimmel wordt geëlimineerd.

 

y7 y8

y9

Na ongeveer 10 weken wordt het paard weer beslagen (foto links). We controleren de sleuf zeer grondig en kunnen nu constateren dat er geen schimmel meer aanwezig is en dat aanhechting van de hoornschoen is weer goed is (foto midden). De hoornwand onder de sleuf blijft nog steeds los, maar wordt pas verwijderd als de hoornschoen boven de sleuf sterk genoeg is en de voet weer goed genageld kan worden. Eventueel kunnen we extra nagelgaten in het ijzer zetten om in de sterkste delen te kunnen nagelen.

 

y10

Een mooi eindresultaat…..
weer een gezonde voet.       

y11