Knolhoef

Wat is..

Een knolhoef is het gevolg van een hoefbevangenheid of van het niet goed begeleiden of verwaarlozen van de voeten.

Oorzaak en behandeling

Knolvoeten kunnen ontstaan nadat een paard of pony hoefbevangenheid heeft gehad. Daardoor wordt de hoefwand  zodanig verstoord dat de hoornpijpjes niet meer met de lederhuid langs het hoefbeen naar beneden groeien, maar van het hoefbeen af groeien. Deze situatie kan vooral ontstaan na een sincker (verticaal zakken van het hoefbeen).

k1
de hoornwand verandert van richting (gele pijl) als gevolg van het zakken van het hoefbeen (sincker) (zwarte pijlen). Door dit zakken van het hoefbeen verandert de kiemlaag van positie (door de trekkracht naar beneden). Hierdoor verandert ook de afgroei van de hoornwand. 

k2

Knolvoeten hebben veelal een nadelig effect op het dier en kunnen kreupelheden geven.
De misvorming komt voor in het teengedeelte van de voet. De witte lijn is dan zeer verbreed. Soms kan dit gepaard gaan met een volhoef.

Wordt van deze voeten wel iets, maar niet voldoende weggenomen, dan kunnen blijvende knolvoeten ontstaan.

 Het paard is wel een stukje lengte van de teen kwijt, maar de ingreep was niet voldoende. De hoornwand zal door de obstructie van de knol naar voor blijven groeien.

k3 Links: een knolvoet van binnenuit gezien. Door de tegendruk van de bodem zal de hoornwand die bij de kiemlaag al naar voor groeit, geen kans krijgen om weer normaal te groeien. Het verwijderen van deze knol is een must
k4 Door de druk van de bodem zal de wand ook geen enkele kans krijgen zich te herstellen. zodoende zal het proses van de doorbraak van het hoefbeen zich versnellen.
k5 k6

Bij een normale hoefbevangenheid kunnen knolvoeten ontstaan doordat de toonwand niet of nauwelijks wordt verwijderd. In  deze situaties moet de voetas goed worden bepaald. Het raadplegen van een kundig hoefsmid is hierbij nodig. Het verwijderen van de gehele teenwand leidt tot minder druk bij de kroonlederhuid (ontstaan van de hoornwand, kiemlaag). Hierdoor wordt de voet ontlast. Zonder obstructie kan de voet beter naar voren bewegen.

k7 k8

Een sincker is een ernstiger geval. De diagnose is moeilijk, maar met de goede begeleiding van een kundig hoefsmid is het  goed te doen.

Een sincker is goed te zien:  de kroonrand in het teengedeelte wijst naar beneden en loopt niet meer rond door.

Het hoefbeen zakt horizontaal in de schoen; de kiemlaag verandert van richting en wordt meer uitgetrokken zodat de hoornwand van het hoefbeen naar voren weg groeit.

k9 k10

Hoefbevangen en verwaarloosd…

links: Een bevangen voet die als een slof naar voor groeit. Bij deze lange, sterk doorgegroeide hoornwand-misvormingen kunnen we vaak  in een keer een verbluffend resultaat bewerkstelligen. Als  men deze tenen een stuk inkort zonder daarbij extreem in te grijpen, kan een knolvoet ontstaan.
rechts: Door goed in te grijpen kunnen we deze misvormingen herstellen. Inzicht in de anatomie van het paard is wel vereist.

Beslag….


Bij hoefbevangenheid met een knolvoet moet men rigoureus ingrijpen en de totale teenhoornwand verwijderen.
Een hoefbeslag kan in vele gevallen een gunstig resultaat hebben. Er kan een z.g. open teenijzer worden gelegd (een ijzer waarvan de voorzijde open is). Tegenwoordig worden de ijzers gewoonweg omgedraaid. Dit moet echter sterk worden afgeraden omdat zo geen ruimte kan worden gegeven aan de verzenen, wat in deze gevallen wel zeer belangrijk is. In dit soort gevallen komt de echte hoefsmid aan bod, die niet alleen kan beslaan maar ook nog ijzer uit staf kan produceren. Jammer genoeg zijn er steeds minder hoefsmeden die dit kunnen. (Sterft dit hoefsmidras uit, of is er onvoldoende interesse?)
Een ijzer dat meer effect heeft, is een normaal teruggelegd ijzer waarbij de teen dun is gesmeed zodat de zool niet op deze plaats kan dragen. Men kan met dit ijzer meer ruimte leggen op beide takken. 


k12
Foto: een omgedraaid ijzer genaamd “open teenijzer”. Er is niet goed ingegrepen of er is sprake van gemakzucht, onkunde van een hoefsmid die geen afwijkende ijzers kan smeden.  Resultaat….  dierenmishandeling!!!!

Open teenijzers zijn in alle omstandigheden sterk af te raden.