HOORNZUIL (keretoma) operatie

Een hoornzuil of keratoma is een nieuw stuk hoornweefsel dat van de kroonlederhuid in de lengterichting in de binnenzijde van de hoornschoen naar beneden afgroeit. Er zijn verschillende soorten hoornzuilen, die alle een andere oorzaak hebben. Hoornzuilen zijn zeer moeilijk te herkennen omdat ze eruit kunnen zien als een onschuldig hoornscheurtje of een verandering in de witte lijn, maar een hoornscheur, waar dan ook, heeft altijd een oorzaak.

Oorzaak en behandeling….
Een hoornzuil of keretoma  kan worden gevormd op alle plaatsen in de hoornschoen. De oorzaak is vrijwel altijd een ontsteking of een beschadiging van buitenaf op de kroonrand (bij het springen stoot de voet tegen een balk of het paard slaat met de voorvoet tegen een deur).

De paarden gaan bij een ver gevorderd stadium op den duur kreupel en soms in de meeste gevallen enrnstig kreupel omdat de inwendige hoorngroei aan de onderzijde van de schoen breder wordt.  Zo kan een hoornzuil het hoefbeen-bot onder druk zetten.    Een hoornzuil kan zelfs een stukje van het hoefbeen -bot afbreken.


op de linker foto zien we in de witte lijn een uitstulping zitten.

(rechts) is de ontwikkelde hoornzuil vanaf de kroonlederhuid naar onder dikker en breder geworden.

de hoornzuil zal in de wandlederhuid een groef inslijten. deze groef zal ook in het hoefbeen-bot terug te vinden zijn.

Een inwendige hoornzuil of keretoma aan de binnenzijde van de hoornschoen  die ervoor kan zorgen dat het hoefbeen-bot wordt ingesleten.

(onder) We zien duidelijk een inkeping in het  hoefbeen-bot.

bij het behandelen van een hoornzuil zal de ondervoet verdoofd worden en krijgt het paard een lignatuur (een rubberen band strak in  de kootholte), om het bloeden tijdelijk te stoppen.
De hoornzuil zal in het geheel van het hoefbeen worden afgetrokken omdat elk stukje zuil opnieuw een probleem kan geven.

Allereerst zal een röntgenopname worden gemaakt in de juiste plaats te bepalen
vervolgens word op de voet een lijn getekend met voldoende ruime zodat we allen zekerheid moeten hebben dat de volledige zuil uit de hoornwand kan worden gehaald.

De hoornwanden worden tot het hoefbeen weg gefreesd om zo de zuil te kunnen pakken.


bij het frezen van hoornwand zien we ook een ontsteking zitten . Aan de voorzijde is nu duidelijk de hoornzuil in beeld.

Als we de hoonzuil vrij hebben gelegd kunnen we met een snaveltang de hoornzuil vastpakken om hem van het hoefbeen af te scheuren.


de hoornzuil is in het geheel van het hoefbeen afgescheurd

 

Het gehele defect word schoon gesneden en hoornwanden worden glad en vlak uitgesneden voor een betere wondgenezing.

de voet word eerst beslagen met een balk zodat de hoornschoen een gelijke belasting krijgt en zodoende rustig kan genezen. De voet word  verbonden met een drukverband om het bloeden tegen te gaan.

Het paard blijft nog enkele dagen op de dierenkliniek voor verdere verzorging. Is de wond voldoende droog en niet meer bloed dan zal het paard naar huis kunnen, en nog enkele keren moeten terugkomen voor controle , beslag en verdere revalidatie.