Hoofcare break-over hoefbeslag

Hoofcare ® breakover hoefbeslag
               patent 2003 

Het Hoofcare break over beslag is een jong en nieuw hoefbeslag waaraan wij ruim 5 jaar intensief hebben gewerkt. Dit beslag willen wij nu promoten omdat we er veel goede resultaten mee hebben geboekt. 
Hoe zijn we aan dit beslag gekomen? Het antwoord is heel simpel: door naar de beweging van de voeten te kijken en te zien hoe het paard eigenlijk wil lopen. Als we van het principe uitgaan dat een paard wil lopen zoals het is gebouwd, is de oplossing nabij.
In de natuur komen bijna geen problemen voor; de paarden hebben een sterke hoornschoen, een dikke zool en een zeer goed ontwikkeld straalkussen. Er is al veel onderzoek gedaan naar de afwikkeling van de voeten. Vast is komen te staan dat de voeten steeds een afslijting laten zien, en niet alleen in de teen, maar ook in de richting van de beide zijkanten. Daarmee laten de paarden zien hoe zij willen lopen.

Jammer genoeg zijn veel paardenlieden de mening toegedaan dat paardenvoeten steeds maar “gecorrigeerd” moeten worden of dat de stand moet worden aangepast. Dit zal uiteindelijk leiden tot een extra belasting van de gewrichten en dus tot extra slijtage.
Ook zien de meeste paardenmensen graag dat een paard de voeten perfect naar voor brengt, maar de voeten van mens en dier hebben nu eenmaal verschillende standen en vormen, die ieder hun specifieke loop hebben en waar wij niets aan MOGEN veranderen. Denk aan de toontreder of paarden met een Franse stand. Deze paarden willen hun voeten meer naar buiten of naar binnen afrollen, wat door een traditioneel hoefbeslag wordt geblokkeerd.

Het hoofcare®breakover beslag zal de beweging van het paard bevorderen. Het geeft het paard de vrijheid om het moment en de manier van beweging van de voet zelf te bepalen. Zodoende kan het paard zijn eigen punt van balans vinden. Doordat we een extra rolling in het ijzer   creëren, kunnen we de druk die normaal op de voorzijde van de voet in het gebied van de wand, wandlederhuid en witte lijn wordt uitgeoefend, totaal elimineren.
Bij het bekappen van de hoornwand kunnen we ervoor zorgen dat de dikte van de hoornschoen overal gelijk blijft, waardoor we ook overal een gelijke bodemdruk kunnen creëren; zodoende wordt een gelijke afslijting verkregen.  
De paarden die wij met het Hoofcare® breakover beslag hebben beslagen, laten zien dat de hoefschoen zijn originele vorm behoudt, en dat het hoefbeslag niet van zijn plaats komt. Een teken temeer dat het beslag de natuur evenaart en alleen het doel heeft de hoornschoen te beschermen tegen een te grote afslijting.
Ook is gebleken dat de hoornwand sterker wordt en de verzenen langer worden ondersteund.
Door het beslag zal de voet stabiel blijven op de bodem, waardoor de paarden gemakkelijk kunnen rusten.

Bij paarden met voet-, hoef-,  of peesproblemen zal het Hoofcare® break over zijn mannetje staan. Dit hoefbeslag kan ervoor zorgen dat het break punt terug onder de voet ligt. Daardoor wordt de afrolling van de voet versneld zonder dat daarbij extra krachten van de pezen en banden worden gevergd.
Dit hoefbeslag heeft dan ook een groot voordeel voor paarden met peesblessures, Hoefkatrolontsteking en artritis; omdat het break punt ver onder de voet ligt, zullen de voeten zonder extra kracht naar voor worden bewogen.
Ook problemen die zich voordoen bij hoefbevangenheid en gevoelige zolen kunnen hiermee goed worden opgelost. De pijnlijke plaats van de zool  wordt beschermd tegen de bodemdruk doordat de voorzijde van het Hoofcare®break over beslag sterk breed is uitgesmeed en de draagvlakte van het hoefijzer hol is uitgesmeed. Zodoende zal het paard de zool nooit kunnen belasten.
Het probleem van omgekrulde verzenen, lage verzenen en lange tenen kan hiermee worden opgelost doordat de druk op deze verzengedeeltes sterk wordt gereduceerd.    Zie voor verdere informatie www.hoofcare.nl