Hoofcare break over beslag

Hoofcare ® break over hoefbeslag
patent 2003 

Het Hoofcare break over beslag is een jong en nieuw hoefbeslag waaraan wij ruim 5 jaar intensief hebben gewerkt. Dit beslag willen wij nu promoten omdat we er veel goede resultaten mee hebben geboekt.
Hoe zijn we aan dit beslag gekomen? Het antwoord is heel simpel: door naar de beweging van de voeten te kijken en te zien hoe het paard eigenlijk wil lopen. Als we van het principe uitgaan dat een paard wil lopen zoals het is gebouwd, is de oplossing nabij.
In de natuur komen bijna geen problemen voor; de paarden hebben een sterke hoornschoen, een dikke zool en een zeer goed ontwikkeld straalkussen. Er is al veel onderzoek gedaan naar de afwikkeling van de voeten. Vast is komen te staan dat de voeten steeds een afslijting laten zien, en niet alleen in de teen, maar ook in de richting van de beide zijkanten. Daarmee laten de paarden zien hoe zij willen lopen.

Jammer genoeg zijn veel paardenlieden de mening toegedaan dat paardenvoeten steeds maar “gecorrigeerd” moeten worden of dat de stand moet worden aangepast. Dit zal uiteindelijk leiden tot een extra belasting van de gewrichten en dus tot extra slijtage.
Ook zien de meeste paardenmensen graag dat een paard de voeten perfect naar voor brengt, maar de voeten van mens en dier hebben nu eenmaal verschillende standen en vormen, die ieder hun specifieke loop hebben en waar wij niets aan MOGEN veranderen. Denk aan de toontreder of paarden met een Franse stand. Deze paarden willen hun voeten meer naar buiten of naar binnen afrollen, wat door een traditioneel hoefbeslag wordt geblokkeerd.

Het hoofcare® break over beslag zal de beweging van het paard bevorderen. Het geeft het paard de vrijheid om het moment en de manier van beweging van de voet zelf te bepalen. Zodoende kan het paard zijn eigen punt van balans vinden. Doordat we een extra rolling in het ijzer   creëren, kunnen we de druk die normaal op de voorzijde van de voet in het gebied van de wand, wandlederhuid en witte lijn wordt uitgeoefend, totaal elimineren.
Bij het bekappen van de hoornwand kunnen we ervoor zorgen dat de dikte van de hoornschoen overal gelijk blijft, waardoor we ook overal een gelijke bodemdruk kunnen creëren; zodoende wordt een gelijke afslijting verkregen.
De paarden die wij met het Hoofcare® break over beslag hebben beslagen, laten zien dat de hoefschoen zijn originele vorm behoudt, en dat het hoefbeslag niet van zijn plaats komt. Een teken temeer dat het beslag de natuur evenaart en alleen het doel heeft de hoornschoen te beschermen tegen een te grote afslijting.
Ook is gebleken dat de hoornwand sterker wordt en de verzenen langer worden ondersteund.
Door het beslag zal de voet stabiel blijven op de bodem, waardoor de paarden gemakkelijk kunnen rusten.

Bij paarden met voet-, hoef-,  of peesproblemen zal het Hoofcare® break over zijn mannetje staan. Dit hoefbeslag kan ervoor zorgen dat het break punt terug onder de voet ligt. Daardoor wordt de afrolling van de voet versneld zonder dat daarbij extra krachten van de pezen en banden worden gevergd.
Dit hoefbeslag heeft dan ook een groot voordeel voor paarden met peesblessures, Hoefkatrolontsteking en artritis; omdat het break punt ver onder de voet ligt, zullen de voeten zonder extra kracht naar voor worden bewogen.
Ook problemen die zich voordoen bij hoefbevangenheid en gevoelige zolen kunnen hiermee goed worden opgelost. De pijnlijke plaats van de zool  wordt beschermd tegen de bodemdruk doordat de voorzijde van het Hoofcare®break over beslag sterk breed is uitgesmeed en de draagvlakte van het hoefijzer hol is uitgesmeed. Zodoende zal het paard de zool nooit kunnen belasten.
Het probleem van omgekrulde verzenen, lage verzenen en lange tenen kan hiermee worden opgelost doordat de druk op deze verzengedeeltes sterk wordt gereduceerd.

Wat is een opzet…

Een opzet is een afrolling in de voorzijde van het hoefijzer, die de hoefsmid in het ijzer smeedt. Het doel is de voet gemakkelijker te laten afrollen. Het is jammer dat het steeds minder voorkomt dat een opzet in een hoefijzer wordt gesmeed omdat er veel hoefsmeden komen die hun vak niet verstaan of, sterker nog, die niet meer kunnen smeden.
De smid kan tegenwoordig alle hoefijzers   verkrijgen en de ijzers zijn al voorzien van lippen. De problemen worden almaar groter omdat steeds minder aan het hoefijzer wordt gedaan om het goed te laten passen.

 

1. Een hoefijzer waarbij geen opzet in het ijzer is gesmeed. De plaats waarop de hoornschoen zal staan is geheel vlak (blauwe lijn). Het paard zal dus zelf door middel van slijting in de teen een opzet creëren. Hiervoor zal extra belasting nodig zijn.

 

2. Een hoefijzer waarbij de hoefsmid niet alleen een opzet heeft gesmeed in het hoefijzer, maar ook in de voet. Hierdoor kan het paard de voet beter afrollen en heeft het dus minder kracht nodig om het afrollen te volbrengen.

 

3. In het Hoofcare® break over beslag wordt zowel een opzet in de voet als een extra opzet in het ijzer gesmeed. De opzet in dit hoefijzer is door middel van het uitsmeden van de voorzijde van het hoefijzer extra groot, wat de rolling van de voet bevordert.

 

 

 

De opzet is bepalend voor de beweging van het paard.

 

1. De voet zonder opzet (rolling in de teen) het paard moet meer kracht opwekken om over de teen te kunnen rollen(rode pijl).
2. De voet met opzet de voet zal al iets gemakkelijker kunnen rollen omdat het break punt (het punt waarop de voet op het hoefijzer gaat kantelen) verder onder de voet ligt; de hoeveelheid kracht die nodig is, zal sterk worden verminderd.
3. De voet met het Hoofcare® break over hoefbeslag  gezien de rode pijl zal de voet met de minste kracht al kunnen rollen.

 

  Break punt….

Het break punt van een hoefijzer is het punt waarop, bij een voorwaartse beweging van het been, de voet gaat kantelen.

Bij een normaal hoefbeslag, met daarin een opzet gesmeed, zal het break punt net achter de teen liggen.

Bij een Hoofcare® break over beslag ligt het break punt verder onder de voet en zal de voet bij het bewegen van het been eerder kantelen. Doordat de voet eerder en gecontroleerd afrolt, kan het paard de richting zelf bepalen. De teenbelasting wordt hierdoor sterk teruggebracht.

Wat zijn de voordelen van  dit Hoofcare® break over hoefbeslag? 

1. De gehele hoornschoen wordt ondersteund.

Allereerst en het belangrijkste: het beslag moet de gehele hoorschoen ondersteunen omdat het paard nu eenmaal niet op de voeten kan staan, maar in de hoornschoen hangt. Het hoefbeen zit door middel van lamellen stevig aan de hoornschoen vast. Het volle gewicht van het paard zal dus de hoornwand belasten. Deze druk wordt verdeeld over de gehele schoen. Men zal begrijpen dat wij deze hoornschoen niet zomaar “luchtleggen”.
Als we deze hoornschoen gedeeltelijk ondersteunen (de hoornwand over het hoefijzer zetten) zal een gedeelte van de hoornwand niet worden ondersteund en zal het wandgedeelte dat wel wordt ondersteund meer belasting krijgen en daardoor meer afslijten en/of stukgaan.

De natuur heeft niet voor niets de hoornschoen zo ontworpen!
Veel beslagen die zijn bedacht om de voet eerder te laten rollen, zijn zo gelegd dat een gedeelte van de hoornschoen niet wordt ondersteund, maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat wij een gedeelte van de hoornschoen niet belasten en dan toch nog verwachten dat we er geen problemen mee krijgen!!

 

2. Betere en gemakkelijke rolling in de teen.

De voet zal beter, gemakkelijker en gecontroleerd kunnen afrollen waarbij plotselinge bewegingen worden uitgesloten. We kunnen ons wel voorstellen dat een hoefbeslag waarbij het hoefijzer recht onder de voet ligt, een plotselinge kanteling zal maken, wat de beweging van het paard niet ten goede komt.
Bij het Hoofcare® break over beslag zal tijdens de rolling de druk van de bodem niet meteen op de teenpunt terechtkomen, maar langer onder de voet blijven, die zo gecontroleerd kan afrollen.

 

3. Het break punt van de voet wordt teruggebracht.

Een normale opzet gezien op een röntgenfoto. We kunnen nu constateren dat de lijn van de voorzijde van het hoefbeen het break punt raakt van het hoefijzer.
De belasting zal bij de punt van het hoefbeen en wandlederhuid het grootst zijn.

Bij een hoofcare® break over beslag zal de lijn van de voorzijde van het hoefbeen voor het break punt liggen, wat inhoudt dat de belasting in dit gebied tot een minimum wordt gereduceerd.

 

4. Rond in teen en zijgedeelte

 

Doordat het hoofcare® break over hoefbeslag in de teen en de beide zijkanten sterk is uitgesmeed, zal er een extra rolling ontstaan, niet alleen in de voorzijde, maar ook aan de binnen- en buitenkant van het hoefijzer. Er is zo een beslag ontstaan waardoor het paard zelf kan kiezen hoe het zijn voet wil afrollen. Het hoofcare® break over beslag zal bovendien de beweging van het paard bevorderen een geeft het paard de vrijheid om zelf het moment te bepalen waarop het de voet laat bewegen. Zodoende kan het paard zijn eigen punt van balans vinden.

Vooral paarden met afwijkende beenstanden en hoefvormen kunnen hierbij veel baat hebben.

Het ijzer wordt aan beide voorkwartiergedeelten zo “uitgepend” dat het paard ook op de zijkanten kan afrollen indien dit nodig is.

 

 

5. Hoornzool blijft vrij van dracht….

 

Doordat het hoofcare® break over beslag ook aan de draagvlakte van het hoefijzer wordt uitgehold, wordt voorkomen dat de hoornige zoolvlakte niet op het hoefijzer kan dragen (tijdens de belasting van de voet zal deze zool iets naar beneden veren). Hierdoor wordt veel ellende voorkomen en zal een ruim gedeelte van de zoolvlakte tegen bodemdruk worden beschermd.

 

 

 

6. De rolling kan zijwaarts.

Het paard kan de voet bewegen zoals het dat zelf wil. Daardoor kan dit beslag de oplossing zijn voor paarden met Hoefkatrolontsteking, kogelartrose, artritis of peesproblemen.
Het zal dan ook de beweging van het paard bevorderen.  Het Hoofcare® break over geeft het paard de vrijheid om de voet naar eigen believen te bewegen, waardoor het zijn eigen  balans kan vinden.
Paarden met een Franse stand of Toontrederstand kunnen hun voeten op hun eigen manier en  zonder frictie laten afrollen.

 

 

7. Meer opzet zonder dat men de voet beschadigd.

Om een betere opzet te creëren, maken we in de voet een normale opzet zoals we dat ook bij het gewone hoefbeslag doen.
De extra opzet of rolling ontstaat doordat het hoefijzer in de teen sterk wordt uitgesmeed, van 10 mm naar 2 mm. Dit resulteert in een extra opzet van maar liefst 8 mm.
Doordat we het hoefijzer moeten uitsmeden, kunnen we ook de rolling naar voor en naar buiten verkrijgen.

 

 

 

 

Hoe ziet het Hoofcare®break over ijzer eruit?

Het teengedeelte wordt 1½ maal de breedte van de zijtak uitgesmeed tot een dikte van 2 mm. De zoolvlakte moet zijn uitgeholdzodat de zoolvlakte geen dracht op het ijzer krijgt.
Het break punt (1) van het ijzer wordt, doordat het ijzer wordt uitgesmeed, in de teen terug onder de voet gelegd waardoor de krachten die het been moet hebben om de voet naar voor te brengen, worden verminderd.
Het break punt kan ook gemakkelijk variabel worden gemaakt door meer materiaal te laten staan.

Doordat we het ijzer ook op de zijkanten (2) rond insmeden, kan de rolling van de voet zowel naar voor (in hoofdzaak) als naar de beide zijrichtingen geschieden zonder dat de voet wordt gedwongen.

 

 

Resultaten.

De resultaten van het hoefbeslag na 5 jaar experimenteren zijn  verbluffend te noemen. We hebben veel paarden kunnen helpen die problemen hadden door artritis, overhoef, hoefkatrolontsteking, peesblessures en hoornrandproblemen en, niet te vergeten, paarden met lange tenen en lage verzenen.
De paarden die lange afstanden moesten overbruggen, waren veel minder snel moe.

Een van de belangrijkste punten was dat de hoornschoen veel sterker werd en de voetas na 10 weken nog intact was.
Ook bleek dat de afslijting van het hoefijzer over de gehele bodemvlakte was verdeeld. Hieruit kunnen we opmaken dat ook  de belasting en de afrolling van de voet correct was.

Tot slot

Het Hoofcare® break over hoefbeslag is een zeer moeilijk hoefbeslag en moet ruim en lang worden gelegd voor een optimaal hoefmechanisme, en dus een optimale doorbloeding. Hierbij is een gekwalificeerd hoefsmid zeker een must.
Het Hoofcare® break over hoefbeslag zal zeker niet de sleutel tot succes zijn voor alle paarden met problemen, maar in veel gevallen kan het een positieve bijdrage leveren en het paard beter laten functioneren.

Wordt het beslag niet goed aangelegd, dan kan het paard hiervan juist problemen krijgen. Dit is in de praktijk al voorgekomen. Daarom wijzen wij er nogmaals op dat dit hoefbeslag voor een optimaal resultaat op de hier beschreven manier moeten worden aangelegd.
Ook is dit beslag niet op alle paarden toepasbaar. Men zal ieder paard apart moeten beoordelen.

De gehele hoornschoen moet op het hoefijzer staan, het is niet toelaatbaar
dat de voet over het hoefijzer wordt gezet, hierdoor verkrijgen we geen optimale functie
van dit hoefbeslag…

Dit hoefbeslag is ontwikkeld en gepatenteerd door:

J.R.van Nassau Middenstraat 15 Oud Gastel
A.E.van Nassau Middenstraat 17 Oud Gastel
www.hoofcare.nl