Break-Over beslag

Break-Over beslag.

Normaal wordt een paard met normale voeten beslagen met een ruim passend ijzeren voldoende lengte en met een opzet dwz het afrollen van de voet te vergemakkelijken.

Met een Break-over ijzer proberen we de afrol van de voet nog meer te

vergemakkelijken of zelfs  te versnellen.

De blauwe lijnen geven een hoefijzer aan zonder opzet, tussen de twee rode lijnen is de plaats voor de opzet.
De punt van het hoefbeen (gele lijn) noemen we het Break-over punt

.   

 Met dit Break-over ijzer proberen we de hefboomwerking die een plat ijzer heeft op te heffen.

<<<<Wanneer het paard de beweging inzet zal de voet sneller zijn me het naar voor opnemen

omdat het break-punt verder onder de voet ligt.

Om dit te controleren  zetten we het paard vierkant en duwen licht tegen de achterzijde van de voorknie, meteen zal het paard de ondervoet laten afrollen.

zodra de knie gaat

buigen zal het been met dit beslag vlugger zijn dan bij een normaal voorbeslag omdat de voet eerst een hefboom moet overbruggen

D it beslag geeft nog meer voordelen, zoals minder tractie op de diepe buiger en tussen pezen.

Enkele voorbeelden waarvoor dit ijzer toepasbaar kan zijn:  

           * Paarden met pees blessures en/of peesklap.
           * Paarden met voze voorbenen worden

droger 

           * Paarden die te traag zijn met het voorbeen worden sneller.

           * Paarden die voortdurend met de achter benen inklappen kan dit voordelen opleveren.

Bij sommige paarden zal het beslag van de beide achtervoeten aangepast moeten worden om de gang  tijdelijk te vertragen (ijzers met langere takken)

.

Het break-over ijzer moet zonder lip worden verwerkt omdat het toongedeelte van het ijzer word uitgesmeed (dunner en breder in het toongedeelte) het voordeel hiervan is dat heel de hoornschoen op het ijzer staat.

<<<<Break-over ijzer met 2 lippen.

 

Het Break-over ijzer kan ook met twee lippen toegepast worden.

Bij dit ijzer zijn wel enkele negatieve punten aan verbonden

1e de lippen moeten zover mogelijk naar voren zitten om het hoefmechanisme niet te belemmeren

2e het rechte teengedeelte mag niet op de zoolvlakte drukken dus het moet vrijgelegd worden van de zool. En zeker  te bedenken dat het ijzer in het toongedeelte op de rand van het hoefbeen ligt.

3eIjzers met 2 machinale lippen zijn niet toepasbaar omdat de lippen te ver naar achteren liggen en het hoefmechanisme deels belemmeren.

4e de voet zal met dit hoefbeslag niet naar buiten of naar binnen kunnen afrollen (dus dwangmatig) wat bij sommige paarden erg hinderlijk werkt.
5e de hoornschoen zal een gedeelte niet op het hefijzer dragen, wat wij een van de grootste nadelen vinden.

Hoefijzers met dubbele lippen geven meer problemen aan de voet omdat het hoefmechanisme word belemmerd en de wanden stuk gaan.

<<<<a. de opzet van het Break-over beslag      b. een normale opzet.

Het Break-over ijzer is een zeer goed  ijzer mits goed wordt aan gelegd, het garnituur (ruimte  van het ijzer) blijft hetzelfde als bij een normaal voor ijzer.

Daarbij vermeld dat het hoefmechanisme optimaal blijft.

Voor paarden met een peesklap of peesblessures kan men ook in dit ijzer stiften (kalkoenen) zetten, zodat hij voor enkele weken om te herstellen wat meer op het teen gedeelte blijft staan zonder daarbij de voet te beschadigen of dat het ijzer verschuift.

 
Diverse hoefijzers worden op de markt gebracht maar we moeten er voor blijven zorgen dat de voet stabiel blijft
 staan,meestal met een oppervlakte vergroting en zeker geen verkleining.

 

<<<< Het tegenwoordig meest besproken ijzer is het ijzer waarin een opstaande rand in de binnenkant van bodemvlakte is gelast om het Break-over te bevorderen, niet alleen naar voor maar ook opzij. 

Het grote nadeel van dit hoefijzer is de bodemvlakte word verkleind waarbij het paard zeer onstabiel zal worden, hiervan kan het paard last krijgen in de banden van de gewrichten

.
Het  is dus zeker af te raden dit hoefijzer te gebruiken omdat we in feite het paard met een normale voetgrootte (b.)  op een extreme kleine bodemoppervlakte (a.) willen laten lopen.

Dit ijzer is al meer dan 20 jaar bekend en heeft alleen maar nadelen voor de paarden laten zien. 

De paarden werden eerder moe, na het werk werden de benen voller en de dieren gingen meer liggen om te rusten.


<<< het ijzer aan de zijkant bekeken zien we dat de bodemvlakte (ondervlakte van het ijzer waarmee het paar op de bodem staat lijn B) wel onvoorstelbaar is verkleind. Lijn A is de normale voetgrootte van de paardenvoet.

In samenwerking met Drs.Vink hebben we een internationaal springpaard met een ernstige artrose op deze wijze beslagen en het paard ging na zijn werk meteen liggen, de benen werden voller.   Op de zachte bodem had het dier geen enkel probleem omdat hij het gehele hoefijzer in de grond kon zetten, maar op de harde bodem was het weer een Japanse danseres m.a.w.hij was weer onstabiel.

We hebben besloten een Hoofcare®Break-over ijzer te leggen wat geen ingelaste randen kent maar wel een goede draagvlakte op de bodem en de problemen waren meteen over, wat bewijst dan men niet ten onrechte de bodemomvang van een hoefijzer op deze manier mag verkleinen . De paarden hebben voeten gekregen om goed op te kunnen staan, de mens kan en mag dit niet zonder-meer veranderen.
Het hoefijzer is zeker geen nieuws maar is al lang achterhaald.