Achter ijzer verdikte tak

Achter ijzer verdikte tak

                                                     

Een ijzer met geleidelijk zich verdikkende takken geeft ontlasting van de achterste helft van de hoefhelft. Dit voor de paarden met o.a.een chronische ontsteking van hoefbeentakken of een peesontsteking van de hoefbeenbuigpees bij de aanhechting van het hoefbeen.
Het vervaardigen van een goed hoefijzer met verdikte takken is moeilijk, tijdrovend kan om praktische redenen tegenwoordig door jonge hoefsmeden niet meer worden uitgevoerd omdat het zelf smeden van dit soort ijzers op scholen niet meer word geleerd, dus ook geen optimaal beslag.
Een nadeel van dit hoefijzer is dat de verdikte takken ook een zwaarder gewicht leggen op de achterzijde van de voet  wat is sommige gevallen zeer bezwaarlijk kan zijn.Ook geeft dit ijzer bij het bewegen van de voet naar voor een extra vliegende kracht wat met zich meebrengt dat de ondervoet een extra belasting krijgt en zodoende het paard zich gemakkelijk kan ingrijpen en beschadigen.
Achtervoeten zijn stuwend en door plaatsing op de bodem zullen eerst de verzenen de grond raken en daarna de teen, zodoende zullen de verzenen door het teveel aan druk stuk gaan.
Een hoefijzer met tegenwoordig opgelaste stukjes op de takken kan een instabiliteit geven aan het steunvlak.
Dit ijzer word bij de voorvoet zelden gebruikt maar achter nooit toegepast.