teenwandscheur open

Wat is….
Een traumatische hoornwandscheur (ook wel diepvoortredende hoornscheur genoemd) is een van de ernstigste hoornscheuren die er bestaan, de behandeling hiervan is een zeer specialistisch werk.
De kroonlederhuid is verantwoordelijk voor de groei van de hoornwand maar omdat hij in de kroonlederhuid niet meer aansluit zal hij ook geen aaneengesloten hoornschoen meer kunnen ontwikkelen. Er zijn veel oorzaken waardoor dit kan ontstaan.

Hierbij is een waarschuwing op zijn plaats omdat er veel lieden zijn die zeggen dat ze deze problemen al veel hebben gedaan maar waarbij de problemen als maar groter worden tot de hoornschoen niet meer zijn originele vorm kan aannemen en het paard ernstig kreupel gaat.
U kunt ook wel indenken dat dit problemen zijn die niet in een week kunnen ontstaan en waar ook verschillende “onbekwame” hoefsmeden aan hebben gewerkt.

 

f1 f2

Op alle manieren is geprobeerd de diepdoortredende hoornscheur te verhelpen door de voet te beslaan met dubbele zijlippen maar u ziet dat dit geen effect heeft opgeleverd sterker de voet is zelfs hierdoor van vorm veranderd.

 

Oorzaak en behandeling…
Er is natuurlijk een begin geweest van het probleem en dat kan door verschillende redenen komen. Bijvoorbeeld slecht bekappen, niet goed op de voetstand letten of de voetas niet in de gaten gehouden waardoor te lange tenen kunnen ontstaan waardoor er verkeerde krachten kunnen ontwikkelen in de hoornschoen.
Deze problemen kunnen ontstaan door een klein scheurtje in de kroonrand of een scheurtje in de draagwand waarop niet goed is naar gekeken.

f3
Het heeft ook meestal te maken met de zogenaamde hoefsmeden of mensen de zich van de een op de andere dag hoefsmid noemen.
Indien de voet door het paard niet correct kan worden belast op de bodem zullen er krachten worden ontwikkeld die een oorzaak kunnen zijn voor ernstige problemen.

De eigenaar heeft natuurlijk een goede informatie voor ons hoe zij dit hebben zien ontstaan en wat ze hebben gedaan om dit te herstellen.
Hieraan kunnen wij afleiden hoe onze behandeling er uit zal moeten zien om dit te herstellen.

Allereerst wordt de voet bekapt en gecontroleerd of deze scheur niet is ontstaan door een hoornzuil of een trauma van de wandlederhuid. We frezen het gedeelte rond de hoornscheur weg en controleren of het hoorngebied (rondom de scheur) in een goede conditie is.

Daarna word de kroonlederhuid schoongemaakt, hierbij komt het zeer nauw dat we niet de kroonlederhuid beschadigen omdat we anders helemaal geen aaneengesloten hoornwand meer verkrijgen.  (dit kan alleen worden gedaan door mensen die de anatomie beheersen)
Als de voet goed bekapt is en gemodelleerd kan een passend hoefbeslag word aangelegd waarbij tussen beide takuiteinden een balk wordt gelast om de frictie (beweging) uit het ijzer te halen.

Om een gezonde nieuwe hoornschoen te verkrijgen die aaneengesloten kan afgroeien wordt deze met een stalen band geïmmobiliseerd wat wil zeggen dat we tijdelijk geen beweging meer in het bovenste gebied willen hebben en op deze manier de hoorngroei “rustig” kan afgroeien. Bovenop deze stalen band word nog Equithane®hooffast gespoten om de stalen band met de hoornwand extra te verstevigen.

Het paard zal ook nog worden beslagen met twee stevige zijlippen om ook onderin de schoen de beweging in immobiliseren.
Na 8 weken met een volledige rust word het paard weer aangeboden voor de beslagwissel.
Er word natuurlijk nog een streng plan doorgesproken om het paard toch nog te laten bewegen zonder gevaar voor de herstellende hoornschoen.


Na 8 weken..

 

f4 f5

 

We zien na 8 weken dat er een goed resultaat aanwezig is
de voet word gecontroleerd op de kroonlederhuid of dat hij nu weer een gezonde hoorngroei heeft geproduceerd.

 

De hoornschoen word schoongemaakt en wat we eigenlijk hadden gewild is ook uitgekomen

 

Duidelijk is te zien dat we weer een gezonde afgroei van de kroonlederhuid krijgen die geen enkel scheurtje laat zien.

 

 

f6 f7

 

 

Links boven de kroonrand (gele cirkel) is nog wel een kleine ontsteking uitgebroken maar is droog en zal vanzelf herstellen en verder zonder probleem afgroeien.

Dit zal geen gevolgen hebben voor de nieuw te ontwikkelen hoornschoen

 

 

De voet heeft een nieuw hoefbeslag gekregen de stalen band blijft op de plaats zitten en zal zonodig worden verstevigd, waarna het paard  weer huiswaarts mag keren.Natuurlijk onder strenge controle en het besproken revalidatie plan.

We hebben weer afgesproken voor een beslagwissel van 10 weken.


Na 18 weken…

 

f8 f9

 

10 weken na de vorige sessie is het resultaat geweldig,  We moetennatuurlijk ook de eigenaar complimenteren omdat zij een belangrijk deel van de verzorging op zich hebben genomen en zich zeer goed gehouden hebben aan de afspraken die zijn gemaakt.

De hoorngroei is duidelijk zichtbaar en geheel aaneengesloten, dus we kunnen concluderen dat er een gezonde sterke hoornschoen “onderweg” is.
Ook de vorm van de hoornschoen gaat veranderen in zijn normaal model.

De voet word bekapt de stalen beugel verwijderd en dan pas word het uiteindelijke resultaat zichtbaar.
Het model van de schoen is weer hetzelfde geworden zoals de kroonrand dit aangeeft.(De hoornschoen zal in de komende tijd nog sterk moeten aangroeien maar op dit moment mogen we stellen dat het paard weer een gezonde voet zal krijgen.)
Het model van de voet is ook duidelijk veranderd.
(Het model van de kroonrand geeft het model  van de hoornschoen aan!)

 

f10 f13

De voet zal weer worden beslagen en zal voor de laatste keer in dubbele lippen worden gezet, maar deze lippen worden verder voor in de teen geplaatst om meer hoefmechanisme te verkrijgen.
U zult wel begrijpen dat wij 18 weken lang de beweging in de voet hebben “uitgeschakeld” om weer een gezonde voet te kunnen verkrijgen. De keuzes zijn soms tijdelijk tegenstrijdig maar om het risico van het opnieuw inscheuren te beperken wordt de voet nog op deze manier beslagen.

f14

Wel word er een grote opzet(gemakkelijk rollen in de teen) in de teen gezet.

Het paard zal nog tot de volgende beslagsessie gecontroleerde beweging krijgen.

Zelfs mag de eigenaar het paard nu weer rustig berijden.

 


Na 9 weken is de voet stevig gegroeid en wordt bekeken hoe we nu verder gaan.

f15

Na het verwijderen van het hoefijzer met de tijdelijke dubbele lippen en het bekappen van de voet
zien we het gedeelte wat is aangegroeid. de hoorn bij de kroonrand geeft een gezonde sterke hoornafgroei en zal niet meer scheuren.
De hoornpijpjes die vanaf de kroonlederhuid afgroeien zijn hecht en sterk.
De sterke hoorngroei zonder enige scheuren is mede verantwoordelijk door de goede en verzorging van de eigenaar.

 

f16 f18

We besluiten de hoornschoen meer “vrijheid” te geven en de voet zal worden beslagen met ons Hoofcare®breakover hoefijzer.
dit hoefijzer zorgt ervoor dat de voet gemakkelijk af kan rollen naar de richting die het paard wenst.
De hoornschoen is nu sterk genoeg geworden zodat de eigenaar het paard weer normaal kan gebruiken.


Het gedeelte van de teen dat nog niet afgegroeid is zal niet met kunststoffen worden dichtgemaakt, hiermee voorkomen wij dat een schimmel in de voet kan komen en hebben natuurlijk een overzicht.
Het paard zal weer om 9 weken worden beslagen.
We blijven natuurlijk controle houden totdat de schoen geheel zal zijn hersteld.

Als we dan ook z`on “koppie”  zien dan weten we toch waar we het voor doen!

 

f19