Meer weten over het boek

Leer meer over de bouw van de hoef, bekappen, beslaan en oplossen van hoefproblemen zodat je door deze kennis de hoeven van je paard optimaal kunt verzorgen!

Een paard kopen is vaak een hele stap. Je krijgt ineens de verantwoording over een groot, maar broos wezen dat volledig afhankelijk is van jou. Het houden van paarden zonder enige voorkennis heeft jammer genoeg al vaker voor nare gevolgen gezorgd voor zowel paard als verzorger. Het is dus goed dat je, ook al heb je al een paard, steeds je kennis over de verzorging en de behoeften van je paard zoveel mogelijk vergroot.

Een van de belangrijkste punten die we zelf steeds weer terug vinden in de vele boeken die we ondertussen gelezen hebben, is de verzorging van de paardenhoef. Vaak vind je veel algemene uitleg waarmee je een goede basiskennis kunt vormen. Toch wordt er te weinig geschreven over dit eigenlijk belangrijkste deel van je paard. Want geeft toe, een paard kan mooi zijn, uitblinken in wat je maar kan bedenken maar met slechte hoeven komt het niet ver…pijnlijk voor paard en eigenaar.

Het verhaal van een klant:

…het lukte me maar niet om het neer te leggen…

Nu kreeg ik laatst een nieuw boek in handen over problemen die zich kunnen voordoen bij de hoeven. Het was mijn bedoeling om er even in te bladeren en daarna terug te leggen maar het lukte me maar niet om het neer te leggen. Ik moet je er wel bijzeggen dat de foto’s die erin staan, en dat zijn er nogal wat, niet geschikt zijn om tijdens het eten te bestuderen.) Prachtige beelden van hoeven, met ook (zeer realistische) foto’s van probleemhoeven waarvan je denkt ‘dit komt nooit meer goed’. Als je dan de foto’s bekijkt na een behandeling van de specialisthoefsmid kan je bijna niet geloven dat het nog zo goed kan herstellen.

Educatief en Visueel
Het eerste deel van het boek geeft je vooral de algemene informatie. Het tweede deel gaat een heel stuk verder. Je krijgt informatie over ontstaan van aandoeningen, het stellen van diagnoses, de behandeling, het beslag en de prognose. Er worden verschillende nieuwe behandelmethoden besproken voor ernstige aandoeningen. Verder vind je er een uitgebreide uitleg over nieuw ontwikkeld hoefbeslag. Hoofcare breakover hoefbeslag is ontstaan door naar de bewegingen van de hoef te kijken. “Paarden in de vrije natuur hebben bijna geen hoefproblemen”, schrijft Rob. Door ruim vijf jaar intensieve studie kwam hij erachter dat veel hoefbeslag de specifieke manier van beweging verandert. Daarom ontwikkelde hij een beslag dat het paard de vrijheid geeft om het moment en de manier van beweging van de hoef zelf te bepalen met tot gevolg minder hoefproblemen.

Kortom: dit is een prachtig informatief boek waarmee elke paardenliefhebber de kennis over een van de belangrijkste onderdelen van het paard aanzienlijk kan vergroten. Deze kennis helpt je bij een goede hoefverzorging wat op zijn beurt weer heel wat hoefproblemen zal helpen voorkomen.

Voorkom een hoop problemen voor jezelf en je paard!

“Wij hopen dat meer kennis over de hoeven van het paard een betere verzorging en een snellere behandeling tot gevolg heeft en daardoor een verbetering van het welzijn van het paard.”
Rob en Antoon van Nassau

Na het inkijken van het boek vroeg mijn hoefsmid niet eens naar de prijs. “Deze moet ik ook hebben,” …

Wij kunnen dit boek van harte aanbevelen. Het zal zeker de verzorging van je paard ten goede komen.

Nou kan ik mij voorstellen dat je het misschien eng vindt om via het internet een boek te bestellen. Laat me je gerust stellen:De prijzen van boeken zijn, als één van de weinige artikelen, landelijk vastgesteld. Niemand mag onder die prijs leveren. Wij dus ook niet, maar wat nog leuker is, je mag ook niet meer rekenen voor een boek dan de vastgestelde prijs. Je betaalt dus zeker nooit teveel!
U krijgt het boek via Hoofcare dus zekerheid gegarandeerd!

Klik hier om het boek zonder risico te bestellen! 
Over het boek

Titel: Hoefproblemen
Taal: Nederlands,Duits, Engels en Spaans.
Jaar van uitgifte: november 2004
Aantal bladzijden: 224
Kaft: harde kaft
Illustraties: Meer dan 1050 schitterende foto’s en tekeningen in kleur.Prijs: € 34.95 (incl. BTW) (+ € 2,50 verzendkosten)

Over de schrijver

Rob van Nassau schreef dit boek met medewerking van zijn tweelingbroer Antoon van Nassau. Beide zijn rijksgediplomeerd leraar instructeur, specialist hoefsmid.
Zij zien het als hun taak om andere te helpen met advies en kennis die ze uit hun dertigjarige praktijkervaring hebben opgedaan. Ze hopen hierdoor dat de kennis over het houden en verzorgen van paarden zal toenemen en hierdoor het welzijn van de paarden zal verbeteren. Samen ontwikkelden ze ook een hoefbeslag waarbij het rolpunt ver onder de hoef ligt. Rob legt uit waarom, in zijn ogen, dit beslag veel natuurlijker en dus beter is voor het paard.         Nu al de 5e druk!!

Inhoudsopgave

Deel 1: De hoef

Het paard
Gewrichten en beenderen
Spieren, pezen en banden

De hoef
De bouw van de hoef
Het hoefmechanisme
Hoefvormen
Voetassen en beenstanden

Hoefverzorging en hoefbeslag
Hoefverzorging
Hoefbeslag
Bekappen en beslaan
Het hoofcare break®over beslag

Deel 2: Aandoeningen van benen en hoeven in verband met hoefverzorging en hoefbeslag

Het been
Artrose
Draadwonden
Hanetred en kramperigheid

Het onderbeen
Schieffel
Spat

De ondervoet

Buitenkant
Balbetrapping
Misvormde hoef
Mok
Overkoot gaan en staan
Steltvoet en bokhoef

Binnenkant
Cyste
Hoornzuilen
Lage en hoge-overhoef
Ostitis

De hoef
Kroonrand
Rap
Kroonrandbeschadiging
Kroonrandscheur

Hoornwand
Brokkelhoef en brokkelende hoeven
Doorlopende hoornwandscheur
Draagrandscheur
Groeiringen
Holle wand
Hoornkloven
Losse wand
Oppervlakkige hoornwandscheur
Perforerende hoornwandscheur

Toon
Lange tonen en lange verzenen
Toonontsteking

Verzenen
Omgekrulde verzenen
Ondergeschoven verzenen
Versontsteking

Straal
Rotstraal
Straalkanker
Straalontsteking

Zool
Bolle Zolen
Nageltred
Zoolkneuzing
Zoolscheur

Hoornschoen
Geïnfecteerde scheur
White line-disease

Hoefbeen
Chipfractuur van het hoefbeen
Hoef- en straalbeenfractuur en fissuur
Hoefbevangenheid
Ingekapseld botstuk
Slinker
Verbening van de hoefkraakbeenderen

Straalbeen
Hoefkatrolontsteking