Beenstand bij geboorte

 

Standprobleem bij geboorte 

Vele veulens worden probleemloos geboren. Gelukkig maar. Er zijn echter ook veulens die worden geboren met een sterk afwijkende beenstand. Deze kan zich na verloop van tijd goed herstellen. Wel zullen we in sommige gevallen direct moeten ingrijpen, anders wordt het een blijvend probleem.

e1 e2

In dit geval kan het veulen de ondervoet (beginnend vanuit de kogel) niet recht blijven houden. Bij belasting knikt de ondervoet naar voren, zodat het veulen op het kogelgewricht gaat staan. Bij het drinken zal het veulen iets naar achter gaan hangen waarbij het de ondervoet relatief goed gestrekt kan houden. Daarbij zal de druk op de kogel naar achteren blijven. Zodra het echter probeert recht te staan, klapt de ondervoet door een staat het veulen weer op de kogel.Wat is de oorzaak?Tijdens de dracht heeft de gehele ondervoet waarschijnlijk sterk gebogen gelegen. Normaal gesproken zal het veulen zich na de geboorte  vliegensvlug herstellen en meteen willen staan. Hierbij worden alle pezen en spieren geactiveerd.

Doordat de ondervoet sterk gebogen heeft gelegen, zal de strekpees verder zijn uitgerekt en meer tijd nodig hebben om zich in een normale positie te herstellen.Als deze strekpees zich niet binnen enkele uren herstelt, moet er een deskundige worden bijgehaald om het veulen daarbij te helpen. Iedere keer als het veulen met de kogel naar voren klapt, wordt de strekpees opgerekt waardoor de pees niet meer de normale trekkracht kan aannemen. Daardoor zullen ook de aanhechtingen aan de voorknie schade oplopen.Wacht niet te lang. Ieder uur kan zeer belangrijk zijn voor de stand van het been op latere leeftijd. Luister ook niet naar mensen die altijd maar weer zeggen “wacht maar even af want dit komt wel goed”. Niets is minder waar. Dit kan zonder hulp niet goed komen.

e4e5e3
In deze gevallen is het noodzakelijk om de gehele ondervoet en het pijpbeen in een cast te zetten zodat het veulen zijn ondervoet niet meer kan bewegen. Het is een proces van een paar dagen. Zodoende kan de strekpees niet meer overmatig worden uitgerekt en in een normale positie de kracht opbouwen om de ondervoet in een correcte stand te houden.

Na 5 dagen wordt het castverband doorgezaagd en kan het veulen weer enkele uren vrij bewegen. Van dit castverband kan een spalk worden gemaakt die er weer na enkel uren om moet worden gezet omdat het veulen erg moe kan worden en het probleem opnieuw kan beginnen.

In de daaropvolgende dagen wordt de tijd dat het veulen zonder spalk mag lopen, verlengd. Na een dag of tien zal het veulen geheel zonder spalk kunnen bewegen.De knie heeft in een dag tijd al een verdikking opgelopen, wat betekent dat de aanhechting van de strekpees overmatig is belast. Dit zal na enkele maanden zijn hersteld.Een hoefsmid moet erop blijven toezien dat het voetje in een correcte stand blijft. Hij zal ter preventie de verzenen iets lager moeten houden dan normaal. De reden hiervoor is dat de belasting van de diepe buigpees iets groter moet worden omdat deze pees de gehele tijd kans heeft gezien meer te trekken tijdens het naar voor klappen van de ondervoet.

Zodra de balans tussen de trekkrachten van de diepe/oppervlakkige buigpees en de strekpees niet meer is verstoord, zal een verschil ontstaan in de vorm van de voet. Deze zal in dit geval steiler willen staan.Deze veulens zullen in het eerste jaar nauwkeurig moeten worden bijgehouden om er zeker van te zijn dat ze gelijke voeten en een correcte stand zullen behouden.