Zijwand-hoornzuil

 Wat is….
Een hoornzuil is een stuk nieuw hoornweefsel dat van de kroonlederhuid in de lengterichting in de binnenzijde van de hoornschoen naar beneden afgroeit. Er zijn verschillende soorten hoornzuilen, die alle een andere oorzaak hebben. 

Oorzaak en behandeling….

s1 s2 s3

Een paard werd aangeboden dat na het beslag kreupel ging. De hoefsmid had het beslag aangepast en als bescherming een lip op de scheur van de voet gezet. Het resultaat …..kreupeL.

Links: Een traumatische hoornscheur. De trauma (blijvende stoornis) ontstaat doordat de voet in twee delen beweegt.
De verzen (rode pijl) ligt zeer plat. De bodemdruk (rode pijl) zal ervoor zorgen dat de scheur omhoog wordt gedrukt. De blauwe pijl geeft de kromming van de bal aan, die in dit geval bijna verticaal naar beneden gaat. De belijning van de kroonrand is veel te bol.
Door dit model van de voet zal de scheur blijven bestaan.

Midden: In de kromming van de kroonrand wordt de schoen uit elkaar getrokken en half in de hoornschoen worden, door de druk van de bodem, de delen van de hoornschoen tegen elkaar gedrukt.

Rechts: Er is duidelijk een glasachtig hoorn aanwezig dat eigenlijk wit moet zijn, net als het omliggende gedeelte. Dit glasachtige hoorn wijst erop dat de oorzaak van de scheur een hoornzuil is, die ervoor zorgt dat in de hoornschoen altijd een scheur zal blijven.
Deze hoornzuil wordt verwijderd.

s4 De hoornwand wordt in de richting van de hoornpijpjes, dus ook in de richting van de hoornzuil, zoveel mogelijk open gelegd zodat we de hoornzuil goed kunnen zien.
Zodoende kan ook de kiemlaag van de kroonlederhuid, waarin deze hoornzuil wordt ontwikkeld, goed worden schoongemaakt.

 

s5 s6 s8

De hoornzuil wordt onderin losgemaakt  (links) en van de wandlederhuid van het hoefbeen afgetrokken (midden) omdat we er zeker van moeten zijn dat er geen restant blijft zitten (rechts). De hoornzuil is geheel verwijderd. Nu moet een drukverband worden aangelegd, dat ervoor zorgt dat de lederhuid niet gaat uitpuilen.

s10 De wond is na 2 maanden mooi droog (links). De wond is bovenin nog niet gesloten, maar de witte randen om de wond heen betekenen dat zij weldra goed zal sluiten. Het paard gaat nu niet meer kreupel. De afgroei (rechts) gaat gestaag omdat het paard aan deze voet geen pijn meer heeft (bij pijn in de ondervoet, om welke reden dan ook, zal de afgroei van de hoornschoen verminderden).
s9 De verwijderde hoornzuilen.
s11 Er is een diepe onregelmatige hoornafgroei te zien, evenals aan de buitenzijde een verdikking van hoorn. Dit is een reactie van de kroonlederhuid tijdens de behandeling van de voet. De verdikking van hoorn op de buitenzijde moet nu als een versteviging van de hoornschoen worden gezien en zal zo lang mogelijk blijven zitten. Deze kunnen we goed gebruiken om een eventuele verzakking van de kroonrand te voorkomen.
s12 s13

De nieuwe hoornafgroei is nu goed op gang gekomen. Zeker in deze fase moet men de wand regelmatig controleren en er goed op toezien dat hij schoon blijft.

Beslag….

Paarden met deze problemen worden met een balkijzer beslagen, liefst met een brede tak en tussen beiden takken een lichte balk om zo de frictie (beweging) van het ijzer op te heffen. De wanden mogen nooit worden vastgezet omdat men daardoor het hoefmechanisme van de voet onderin uitschakelt. Door de druk zal de rand van de wond dan gaan uitbollen, wat de hoornwand weer doet scheuren. 

Een goed beslag blijft bij dit soort aandoeningen zeer belangrijk. Men moet ervoor zorgen dat het beslag ruim en lang is, zodat de hoornschoen op het ijzer blijft staan.